Foto: Shutterstock, Ilustracija

NI ONI VIŠE NEĆE DA RADE ZA MALE PARE! Traže povećanje plata za gotovo 4 miliona radnika - Poslodavci stavljeni na ozbiljne muke

InfoBiz

Najveći nemački industrijski sindikat IG Metall zahtevao je povećanje plata od sedam odsto za gotovo četiri miliona radnika u automobilskoj, električnoj i metalskoj industriji u zemlji.

Sindikat je rekao da je spreman na štrajk uporedo sa pregovorima, potencijalno stvarajući veći pritisak na proizvođače koji su već suočeni sa pretnjom deindustrijalizacije, dok se najveća evropska ekonomija bori da ostane konkurentna kao poslovna lokacija.

Poslodavci koji učestvuju u pregovorima uključuju neka od velikih imena nemačke industrije, kao što su Siemens, Mercedes-Benz i BMW, prenosi Reuters.

foto: Shutterstock

IG Metall poziva na povećanje od sedam odsto za oko 3,9 miliona zaposlenih tokom perioda od godinu dana i dodatnih 170 evra mesečno za pripravnike, ukazujući na više troškove života u evropskoj najvećoj ekonomiji.

Nemačka Bundesbanka projektuje da će inflacija doći na 2,8 odsto ove godine sa prošlogodišnjih šest odsto.

Poslovno udruženje BDI je izjavilo da je oko 20 odsto industrijskog stvaranja vrednosti u Nemačkoj ugroženo, navodeći visoke cene energije, nedostatak radne snage i manjak investicija.

Sindikati bi mogli da pozovu na štrajkove od 29. oktobra, kada ističe dogovor koji isključuje takve akcije.

BiznisKurir/Biznis.rs