Foto: Profimedia

SUNOVRAT ČUVENE NEMAČKE KOMPANIJE POSLE VIŠE OD JEDNOG VEKA: Svaki Nemac ima njihove proizvode u kući - pljušte otkazi

InfoBiz

Čuvena nemačka kompanija Weck mora da otpusti tri četvrtine radnika nakon pokretanja stečajnog postupka!

Kompanija postoji više od 124 godine i teško da postoji ijedno nemačko domaćinstvo koje nema njihov proizvod. Dobro poznate staklene tegle nalaze se u mnogim podrumima i ostavama i sa logotipom jagode i narandžastim brtvenim prstenom postale su simbol za čuvanje hrane. Weck danas proizvodi i distribuira širom sveta ne samo tradicionalne tegle već i boce i industrijske staklene konzerve i staklene elemente za građevinarstvo.

Kompanija je sada, međutim, prinuđena da otpusti neke od svojih radnika u Veru u južnom Badenu. Weck je saopštio da su tom odlukom pogođena 32 zaposlena dok je sindikat IGBCE naveo za SWR da će 45 zaposlenih biti otpušteno. Kompanija je dodala da su tegle proizvedene u staklari u Bonu bile namenjene za krajnje kupce u Veru.

- To nije bilo niti efikasno niti ekološki razumno zbog čega smo odlučili da udružimo sve aktivnosti vezane za distribuciju u Bonu - navela je kompanija.

Lokacija, međutim, neće biti zatvorena, navodi Sonja Dif iz sindikata. Ali otpuštanja su došla kao iznenađenje jer ništa nije ukazivalo na to.

NEMAČKA PRIVREDA POSRĆE

Weck danas veliki deo svog poslovanja obavlja sa staklenom ambalažom za prehrambenu industriju i to najviše za kisele krastavce, senf i džem. Budući da je potražnja pala, a cene energenata porasle, Weck je prošle godine podneo zahtev za stečaj. Kompanija se nada ponovnom zamahu dolaskom finansijskog investitora.

Poteškoće u Wecku samo su jedan od mnogih primera. Nemačka privreda nije dobila zamah nakon pandemije korone. To se takođe odražava u sve većem broju stečaja koji bi mogli dosegnuti vrhunac 2024. godine. Ali kriza je vidljiva i u kompanijama kojima ne preti stečaj, svuda se gase radna mesta, a mora da štedi čak i gigant poput Folksvagena kome preti i zatvaranje fabrika.

Biznis Kurir.rs/Telegraf biznis