Foto: Shutterstock

STUDENTE VEĆ HVATA PANIKA ZBOG STANOVA: Cimera sve manje, a Beograđani standardno šišaju brucoše u centru grada - Garsonjera 400 €

Nekretnine

Cene iznajmljivanja stanova u Beogradu postaju sve veće, a zahtevi studenata se menjaju. Garsonjere od 300 do 400 evra su postale standard, dok su sobe za iznajmljivanje skoro nestale iz ponude. Mladi traže udobnost, centralne lokacije i moderne enterijere prilagođene savremenom životu.

Trendovi u izdavanju stanova za studente u Beogradu

Nekada su oglasi u novinama bili prepuni naslovima "student traži sobu u najam". Sada, sobu više gotovo da niko ne iznajmljuje, jer su se stil i način života promenili, kažu stručnjaci za nekretnine. Prosečna cena za garsonjeru u Beogradu je oko 300 evra.

foto: Shutterstock

Zašto se sobe više ne iznajmljuju?

Mirjana Todorović iz Agencije za nekretnine ističe kako je retkost da studenti ili bilo ko privremeno stanuje u sobi..

- Ranije su penzioneri iznajmljivali sobe kao dopunu budžetu. Danas su se zahtevi studenata i pojedinaca koji bi iznajmili nekretninu dosta promenili -primećuje Todorovićeva.

Aleksandra Mihajlović sa jednog sajta za oglašavanje kaže da u njihovim oglasima postoji blizu 10.000 oglasa za iznajmljivanje, a nijedan u kom se nudi samo soba.

- Promenio se stil života i navike mladih. Žele udobnost i privatnost, a to mogu da imaju samo ako iznajme ceo stan. Uz to, ponuda je velika - ukazuje Mihajlovićeva.

foto: Shutterstock

Lokacija kao ključni faktor pri odabiru stana

Todorovićeva naglašava da je lokacija i dalje najznačajniji zahtev.

- Studenti traže centralne gradske opštine, mesta blizu fakulteta i javnog prevoza, zahtevaju i dobru opremljenost, te dostupnost drugih sadržaja – kafića, rekreativnih centara i prodavnica - napominje Todorovićeva.

Najlakše se, kako kaže, izdaju mali i moderno opremljeni stanovi.

- Zahtevi studenata i svih ostalih je da to bude moderniji koncept, prilagođen savremenom načinu života. Mladi vole otvoren prostor, internet je obavezan, dok su stanovi sa bakinim nameštajem znatno teže izdaju - navodi Todorovićeva.

Iako je potraga za stanovima sezonska, Todorovićeva smatra da je tržište stabilno i bez oscilacija.

foto: Shutterstock

U proseku 300 evra za beogradsku garsonjeru

Aleksandra Mihajlović kaže da je prosečna cena beogradske garsonjere oko 300 evra, novosadske blizu 270, a niške oko 210. Povoljniji su stanovi u Kragujevcu i Subotici.

- Ponekad su lokacije dalje od fakulteta, ako su dobro povezane sa centrom grada, bolja opcija. Recimo, prosečna cena garsonjere u okolini Vukovog spomenika je oko 400 evra. Za taj iznos, student može da iznajmi, možda, i dvosoban stan u Mirijevu, te da podeli troškove sa cimerom - zaključuje Mihajlovićeva.

Mirjana Todorović smatra da ne bi trebalo da dođe do novog poremećaja cena.

- Cene zakupa su drastično skočile sa rusko-ukrajinskom krizom. Sada su na tom nivou ili za oko 15 odsto niže, ali je tražnja stabilno visoka - ističe Todorovićeva.

BiznisKurir/Sasomange/RTS