Foto: Shutterstock, Ilustracija

OVO OSTRVO MOŽE DA ZAMENI I MALDIVE: Skriveni dragulj Jadrana ostavlja sve bez daha, a baškarenje nam nikad nije bilo bliže

InfoBiz

Smešten u srcu hrvatskog Elafitskog arhipelaga nalazi se Lopud, miran raj koji iz godine u godinu uzima titulu kao jedne od najbolje čuvanih tajni Jadrana.

Sa svojim očaravajućim spojem prirodne lepote, istorijskog šarma i luksuznih sadržaja, Lopud nudi jedinstveno utočište za one koji traže savršen beg od Mediterana. Od zadivljujućeg smeštaja do vrhunske kuhinje i kulturnih iskustava, ostrvo stvarno ima puno toga da ponudi.

Hotel Lafodia: Moderna oaza uz more

Hotel Lafodia je najveće i najmodernije odmaralište na ostrvu. Smešten u predivnom zalivu, ovo luksuzno utočište spaja suvremeni dizajn s mirnim ambijentom ostrva.

Uz privatnu plažu, gosti se mogu opuštati i u bazenima, đakuzijima i dobro opremljenom wellness centru. Luksuzni restorani Lafodije, sa zavidnom lokalnom gastronomijom, čine je popularnim izborom za ljude koje traže miran beg od užurbane svakodnevice.

foto: Profimedia

Ono što izdvaja Hotel Lafodia je njegova predanost pružanju holističkog iskustva, spajajući luksuz i prirodu.

Lopud 1483: Istorijski renesansni manastir pretvoren u luksuzno utočište

Smešten u obnovljenom franjevačkom samostanu iz 15. veka, ovo imanje pretvoreno je u utočište koje spaja istoriju s modernom sofisticiranošću. U vlasništvu poznate porodice Thyssen-Bornemisza, Lopud 1483 poziva goste da se vrate u prošlost dok uživaju u najfinijim benefitima savremenog doba.

Pet individualno uređenih apartmana unutar samostana ukrašeno je renesansnom umetnošću, savremenim dizajnom i odabranim antikvitetima. S ekskluzivnim pristupom vrtovima i terasama s pogledom na more.

Ovo jedinstveno mesto takođe nudi prilagođena iskustva, poput organizovanja vođene meditacije, umetničkih obilazaka i privatnih gastronomskih iskustava, čineći Lopud 1483 utočištem za one koji traže privatnost i istraživanje bogate istorije Lopuda.

foto: Profimedia

- Osim što smo imali priliku istražiti Lopud 1483 i večerati na ovom mestu, imali smo i priliku degustirati vina. Vinarija Saint Hills prepoznata je kao jedan od najboljih hrvatskih proizvođača vina, kombinujući tradicionalne tehnike proizvodnje vina s modernim inovacijama. Degustacija njihovih vina uparena s čarobnim zalaskom sunca na predivnoj terasi Samostana stvara iskustvo kakvog je teško rekreirati negde drugde - izjavio je Marčac, TikTok kreator i preduzetnik.

Restoran Bowa: jedinstveno kulinarsko iskustvo

Samo deset minuta od Lopuda nalazi se ostrvo Šipan na kom je smešten Bowa restoran koji nudi gastronomsko iskustvo koje je teško dobiti negde drugde.

Moguće je doći do restorana isključivo brodom, te restoran nudi usluge prevoza, u slučaju da gosti nisu došli s privatnim brodom. Bowa nudi savršen spoj mediteranske kuhinje i prekrasne okoline.

Poznat po svom fokusu na lokalne sastojke, Bowa predstavlja bogatstvo ukusa Jadrana, od svežih plodova mora do regionalnih delicija. Rustikalno-šik ambijent restorana, s drvenim kabinama i stolovima postavljenim tik uz vodu, stvara idilično okruženje za opušten, ali luksuzan obrok.

foto: Shutterstock

Ponta Lopud Jazz Festival: Proslava kulture i muzike

Sve većoj privlačnosti ostrva pridonosi godišnji Ponta Lopud Jazz Festival, kulturni vrhunac koji okuplja muzičare svetske klase i ljubitelje jazza.

Na ostrvo su dovele svetske face poput Nicole Zuraitis, američku jazz pevačicu, kompozitorku, pijanistkinju i aranžerku koja je osvojila ove godine Gremija za najbolji jazz vokalni album “How Love Begins” i Kenny Wernera, koji je renomirani američki jazz pijanista, kompozitor i autor.

Sada već tradicionalno, festival se održava svakog leta u slikovitom okruženju Lopuda, a ovaj je festival proslava muzike, kulture i zajednice. Za vreme festivala, uz performanse neizmerno talentovanih muzičara, održavaju se serije majstorskih radionica i predavanja za mlade stručnjake i umetnike.

Cilj radionica je omogućiti učesnicima da usavrše svoj zanat i razmene kreativne ideje sa svetskim muzičarima. Koncerti se održavaju na zadivljujućim otvorenim prostorima, od vekovnih tvrđava do pozornica na plaži, omogućavajući posetiocima da uživaju u prirodnim lepotama ostrva dok upijaju zvukove jazza.

foto: Profimedia

- Festival je postao simbol kulturne scene Lopuda, privlačeći i međunarodne umetnike i turiste koji cene Jazz muziku. Bilo da ste ljubitelj jazza ili povremeni slušalac, Ponta Lopud Jazz Festival nudi nezaboravno iskustvo, spajajući vrhunsku muziku s čarobnom atmosferom ostrva- rekao je Dario.

Ostrvo beskrajnog šarma

Ostrvo Lopud, sa svojim netaknutim krajevima, luksuznim smeštajem i živahnom kulturnom scenom, odredište je za one koji traže istinski odmor i jedno drugačije iskustvo.

Bilo da uživate u svestranosti hotela Lafodia, istražujete istoriju Lopuda 1483, jedete u restoranu Bowa ili uživate u čaši vina Saint Hills, Lopud nudi raznoliku ponudu doživljaja.

A uz Ponta Lopud Jazz Festival koji dodaje dašak kulturne živosti, ostrvo je postao svetionik za putnike koji žele otkriti skrivene dragulje Hrvatske.

BiznisKurir/Jutarnji list