Foto: Shutterstock

KO VOLI NEK IZVOLI

KO PRVI PUT KUPUJE KUĆU, SLEDUJE MU GOMILA PARA! Povlastice za sve one koji traže krov nad glavom

Nekretnine

Bankarska grupa Lojd najavila je danas da će omogućiti novim kupcima kuća kredite i do 5,5 puta veće od godišnjeg prihoda domaćinstva i staviti im na raspolaganje mogući iznos do dve milijarde funti.

Britanska banka povećaće tako maksimalne pozajmice klijentima, koji prvi put kupuju kuću, iznad tradicionalnog maksimuma, koji je bio 4,5 puta veći od njihovog godišnjeg prihoda, preneo je Gardijan.

Stručnjaci navode kako će to većem broju ljudi dati priliku da postanu vlasnici kuća, ali i da bi moglo i dodatno da im poveća cene.

Odluka da dozvoli ljudima da se više zadužuju znači da će oni koji ispunjavaju kriterijume možda moći da kupe nekretninu, za koju su pretpostavili da je daleko izvan njihovih platežnih sposobnosti.

foto: KURIR

Brokeri su rekli da bi odluka Lojda mogla da natera druge zajmodavce da ih slede, što može izazvati rizike od proširenja kriterijuma pristupačnosti za potencijalne vlasnike kuća.

Gardijan podseća da su, u godinama nakon finansijske krize 2007. i 2008, pravila pooštrena kako bi bilo sprečeno ponavljanje nepromišljenog pozajmljivanja koje je, prema nekim analizama, bilo rasprostranjeno pre ekonomskog kolapsa.

Banka Engleske je tada nametnula ograničenja na hipoteke koje su 4,5 puta veće od godišnje zarade.

Kurir.rs/Telegraf.rs/Prenela S. Č.