10 GREŠAKA KOJE ODBIJAJU KUPCE NEKRETNINA: Zbog ovih stvari biće vam teže da prodate stan ili kuću
Foto: Shutterstock, Ilustracija

SAVETI

10 GREŠAKA KOJE ODBIJAJU KUPCE NEKRETNINA: Zbog ovih stvari biće vam teže da prodate stan ili kuću

Nekretnine -

Kod prodaje nekretnine važno je da enterijer izgleda što privlačnije kako bi potencijalni kupci mogli zamisliti život u tom prostoru. Ponekad nesvesno činimo greške koje mogu odbiti kupce, stoga trebamo razmisliti kako možemo povećati privlačnost nekretnine i šanse za prodaju.

U nastavku možete pročitati kojih to 10 najčešćih grešaka treba izbegavati kako bi vaša nekretnina već na prvi pogled privukla kupce.

1. Personalizovani dekor

Fotografije
foto: Shutterstock

Porodične fotografije, jedinstveni umetnički radovi i suveniri sa putovanja mogu odbiti potencijalne kupce jer neće moći da zamisle sebe kako žive u tom prostoru. Zato stručnjaci preporučuju da enterijer izgleda što neutralnije kako bi ga kupci mogli zamisliti kao platno koje će kasnije moći da oslikaju svojim uspomenama.

2. Pretrpanost nameštajem

Druga najčešća greška jeste pretrpanost nameštajem. Previše nameštaja može učiniti prostor skučenim i manjim nego što jeste, što je posebno problematično kod manjih nekretnina. Stručnjaci savetuju da se ukloni suvišan nameštaj kako bi prostor delovao prostranije i otvorenije. Takođe, pažljivo odabrani i strateški postavljeni komadi nameštaja mogu naglasiti najbolje karakteristike prostora. Cilj je stvoriti osećaj prostranosti i udobnosti.

3. Zastareli ili istrošeni nameštaj

Nameštaj koji izgleda kao da je iz prošlog veka može usporiti kupovinu i umanjiti vrednost nekretnine, stoga je korisno kupiti novi nameštaj ili restaurirati predmete. U današnje vreme ceni se ekonomičnost pa će sigurno biti plus ako starom komadu nameštaja udahnete novi život. Na primer, tapecirajte stare stolice u skladu sa stilom uređenja enterijera, ili pak preuredite staru, drvenu komodu.

4. Loše osvetljenje

Tamne sobe i nedovoljno osvetljenje mogu učiniti da prostor deluje sumorno i neprivlačno, a rasveta može transformisati kompletni enterijer. Stručnjaci preporučuju uvođenje više izvora svetlosti, uključujući stropne svetiljke, stojeće lampe i podne lampe. Korišćenje ogledala za reflektovanje svetlosti takođe može pomoći u osvetljavanju prostora.

5. Neusklađeni stilovi

Kombinacija modernog nameštaja s antiknim komadima može zbuniti kupce, baš kao i mešanje stilova dizajna enterijera. Stručnjaci savetuju da se ovo pravilo ne odnosi samo na jednu sobu, već na celu kuću ili stan. Na primer, ako je kuhinja uređena sasvim moderno, u svetlom, skandinavskom stilu, a u dnevnom boravku imate orijentalni tepih, takvo uređenje može usporiti prodaju.

Kako biste bili sigurni koji stil koristiti, istražite profil kupca - jesu li oni stariji bračni par, moderna porodica ili pak mladi par koji kupuje svoju prvu nekretninu?

6. Hrabre boje i uzorci

Jarke boje i veseli uzorci odličan su detalj za izražavanje ličnosti, ali kupcima bi trebalo osigurati mogućnost da sami odluče žele li ići u tom pravcu. Zato prostor treba urediti što neutralnije kako bi kupci mogli sami da odluče na koji način će ga urediti.

Ipak, ovo se pravilo odnosi na krupni nameštaj, stoga ne morate brinuti ako ste poželeli da ubacite jastuk ili vazu simpatičnog oblika ili boje.

7. Zastarele kuhinje i kupatila

kuhinja
foto: Shutterstock

Kuhinje i kupatila su dve najvažnije prostorije za potencijalne kupce, a zastareli dizajn ovih prostorija može biti veliki minus. Ako ove prostorije deluju staromodno ili trošno, kupci će odmah razmišljati o dodatnim troškovima renovacije. Stručnjaci preporučuju modernizaciju ovih prostora svežim slojem boje, novim ručkama za ormariće, i modernim aparatima ako je to moguće.

Proverite da li u kuhinju bolje postaviti parket ili pločice.

8. Loš raspored nameštaja

Nameštaj treba biti postavljen tako da naglašava funkcionalnost prostora. Razmislite o preuređivanju prostorija kako bi bile što funkcionalnije. Nameštaj treba biti proporcionalan prostoru, bez blokiranja prozora ili prolaza. Veliki plus će biti stvaranje zone za okupljanje u dnevnom boravku koja poziva na druženje i opuštanje.

9. Temperatura i ventilacija

Nekretnine koje su previše hladne ili previše tople tokom razgledanja mogu ostaviti loš utisak. Osigurajte da je temperatura u prostoru prijatna. Dobar sistem grejanja i hlađenja može biti značajan prodajni adut.

Proverite na koju temperaturu treba namestiti klimu za najsigurnije korišćenje.

10. Mere i proporcije

Ako je nameštaj prevelik ili premali za sobu to može poremetiti ravnotežu i učiniti prostor neprijatnim za boravak. Na primer, masivna trosedna garnitura u malom prostoru dominiraće prostorom i učiniće ga klaustrofobičnim, dok će mala sofa u velikom dnevnom boravku prostor učiniti oskudnim i jeftinijim nego što jeste, piše Zadovoljna.hr.

Kurir.rs/ Zadovoljna.hr/ S.Đ.

Bonus video:

03:30

VISOKE CENE NEKRETNINE MANJE ZAINTERESOVANIH ZA KUPOVINU! Rabrenović za Kurir TV:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja