Foto: Profimedia

JEDNO ZANIMANJE PROCVETALO U OVOJ DRŽAVI ZBOG GRADNJE STANOVA: Nisu građevinci u pitanju - Ovi radnici ubiraju dnevno oko 100 €

Nekretnine
> 13:29h

Usled porasta obima građevinskih radova u Italiji, koji su podstaknuti sredstvima Evropske unije za oporavak od posledica pandemije koronavirusa, povećana je potražnja za arheolozima.

- Potražnja za arheolozima je postala veća od ponude, toliko je povećana, da se klijenti ponekad žale da je teško naći profesionalce - izjavila je direktorka Nacionalnog udruženja arheologa Marčela Đorđo.

Italija je najveći primalac fonda EU za oporavak u iznosu većem od 800 milijardi evra.

foto: Shutterstock

Od 45,6 milijardi evra koje je ova država potrošila do kraja 2023. godine, 59% se slilo u sektor građevine, navodi se u saopštenju industrijske grupe Federkostrucioni.

Isplata sredstava EU za oporavak od posledica pandemije završava se 2026. godine, prenosi Rojters.

Arheolozi su uglavnom potrebni na gradilištima zbog takozvane preventivne arheologije. To znači da oni moraju da prouče lokacije namenjene novim objektima i da prate radove, u slučaju da se dogodi važno, istorijsko otkriće.

foto: Shutterstock

Đorđo nije dala detalje o većoj potražnji u sektoru, ali Nacionalno udruženje arheologa planira da predstavi izveštaj o toj temi u novembru na osnovu ankete više od hiljadu arheologa koji rade u Italiji. Udruženje je ranije iznosilo podatke o nižim primanjima i nesigurnosti posla u sektoru od ključnog značaja za Italiju, državu sa rekordnim brojem lokacija na listi svetske baštine Uneska.

Potražnja za arheolozima mogla bi ipak da bude kratkotrajna, a da će profesiji biti potrebna jača osnova za napredak i budući razvoj, rekla je Valentina Kolagrosi, aktivistkinja sindikata radnika u kulturi "Da li me prepoznaješ?".

- Još ne postoji sigurnost posla. Plate su niske, posebno u sektoru arheologije gradilišta, gde dosta kompanija često plaća manje od 100 evra bruto po danu - dodala je Kolagrosi.

biznis.kurir.rs/RTS

Bonus video: