Foto: Kurir/T.Ilić

KO VOLI NEK IZVOLI

KO NA ZGRADU POSTAVI KLIMU VIDLJIVU SA ULICE MOŽE DA FASUJE KAZNU DO 10.000 EVRA! Komšije podeljene oko novog zakona o zgradama

Novčanik
> 12:15h

Vlada Hrvatske donela je novi zakon kojim se reguliše izgled fasada zgrada a posebno rešava pitanje spoljnih jedinica klima uređaja. Novi zakon predviđa drakonske kazne, pa će oni kojima se klima uređaj vidi s ulice, platiti kaznu do pet i po hiljada evra.

Građani su podeljenog mišljenja. Dok jedni misle da je to problem grada kao i da na zgradama koje imaju terase spoljne jedinice ne moraju da ruže fasadu već mogu da se sakriju na terase, drugi kažu da su klimatski uređaju nužno zlo te da mnogi nemaju gde da ih stave osim na fasade.

Klime su ostale čak i na zgradama koje su prošle energetsku obnovu.

- Zgrade nam stvarno izgledaju katastrofa. Naravno da se još više ističe i to šarenilo s klimom, ali nije jednostavno. Oni koji su ugradili te stare klime će možda morati da menjaju i cevi - rekao je predstavnik stanara Nedjeljko Tišljer.

Većina zgrada je zapuštena, a zakon stupa na snagu od nove godine. Ipak, neće se primjenjivati retroaktivno budući da bi neposlušni stanari ili izvođači mogli da plate paprene kazne.

-Onaj ko sada postavlja klimu na deo fasade koji je vidljiv sa ulice, taj izvođač radova može bit kažnjen između 5.000 i 10.000 evra kao i suvlasnik zgrade od 1.000 do 5.000 evra - rekao je Željko Uhlir državni sekretar Ministarstva građevinarstva.

foto: Kurir/T.Ilić

Uz klime, deo novog Zakona o upravljanju zgradama, su i naknadne prenamene prostora, poput zatvaranja terasa ili lođa.

- Imamo nekoliko stanara koji su zatvorili lođe i legalizovali, ali imate i dosta stanara koji su to samo pozatvarali - rekao je predstavnik stanara.

- Nebitno da li je to Split ili Karlovac. Previše vremena se zgradama ne upravlja dobro. Ne samo zato što nam gradovi izgledaju ružno, nego su i poremećeni odnosi između stanara i nisu jasna pravila - rekao je Uhlir.

Uz inspektore za red će biti zaduženi i komunalni redari.

- Te klime se i dalje ugrađuju na fasadu. Čak i majstori koji bi trebali upozoriti na to svoje kupce, ne rade to nego ugrađuju. Ja za sad nisam čuo da je netko zbog toga kažnjen - rekao je predstavnik stanara, piše Dnevnik.

Kurir.rs/Telegaf.rs/Prenela S. Č.

Bonus video: