Foto: Shutterstock

OPREZ

PRESEO MU ODMOR ZBOG RAČUNA ZA TELEFON! Nije pazio na roming sada mora da iskešira više od 16.000 €!

Novčanik
> 08:35h

Svako ko planira putovanje na odmor treba da se informiše o svom odredištu, ipak nije samo važno šta se u nekoj zemlji može videti, istražiti ili doživeti, već su važni i troškovi, posebno kada je reč o romingu.

Roming je besplatan unutar Evropske unije, ali nije svaka evropska zemlja deo EU. U Švajcarskoj, na primer, turisti moraju da budu spremni na visoke troškove za roming.

Austrijski portali izveštavaju o slučaju jednog Austrijanca koji je bio na odmoru u Švajcarskoj. Kupio je paket interneta na sedam dana, a kada mu je paket istekao, nije pazio, već je nastavio da zove, šalje poruke i koristi internet. Prema pravilima EU, u takvim slučajevima bi trebalo da važi ograničenje od 60 evra. Međutim, muškarac očigledno nije obratio pažnju na obaveštenje koje je stiglo posle ponoći, a mehanizam za kontrolu troškova nije automatski proradio.

foto: Shutterstock

Na kraju je dobio račun u iznosu od 16.413,55 evra. Morao je da prekine svoj godišnji odmor, vrati se u Austriju i pokuša da reši problem.

Prvo je kontaktirao korisničku službu svog provajdera. Zatim se obratio Privrednoj komori Gornje Austrije koja se bavi zaštitom potrošača. Oni su tražili od provajdera internet usluga da smanji troškove na maksimalnih 60 evra, koliko je predviđeno pravilima EU, prenosi Fenix.

Srećom, provajder mobilnih usluga je pokazao razumevanje i drastično smanjio račun.

Slične situacije često se događaju i Srbima, te veliki računi stižu kako zbog zaboravljenog rominga, tako i zbog ostavljenih telefona, na primer poslovnih, u torbama.

Kurir.rs/Telegraf Biznis/Prenela S. Č.

Bonus video: