Foto: Shutterstock

Zanimljivo istraživanje u velikoj britaniji

OVU PREVARU NA SAMOUSLUŽNIM KASAMA KORISTE MILIONI: Znate li šta je "banana TRIK"? Vlasnici marketa POLUDELI, vraćaju se na staro

Novčanik

Mnogi kupci koriste samouslužne kase u prodavnicama za krađu i prevaru.

Dejli mejl piše da u Velikoj Britaniji to radi čak šest miliona kupaca, a svaki osmi kupac na ekranu bira jeftiniji artikl od onog koji je zaista kupio.

Ovo je poznato kao "banana trik", a radi se o tome da kupci unose artikl kao voće ili povrće kako bi platili jeftinije.

Istraživanje je pokazalo da skoro polovina ispitanika, njih 48 odsto, smatra da to ne treba smatrati krivičnim delom.

Osam odsto ispitanika priznalo je da je ukralo nešto u vrednosti do 10 funti na samouslužnoj kasi, a 26 odsto njih je reklo da misli da to ne bi trebalo da bude prekršaj.

Trinaest posto ljudi je priznalo da su uzeli nešto u vrednosti od 1 funte ili manje, ali 47 posto veruje da to ne treba tretirati ni kao zločin.

Zbog sve većeg broja krađa, prodavnice moraju da potroše dodatnih 700 miliona funti na mere bezbednosti. Za veći broj krađa mnogi krive samouslužne kase, a u SAD su počeli da se vraćaju na regularne kase.

U stvari, u poslednjih nekoliko godina, većina velikih supermarketa uvela je kontroverzne samouslužne kase i proširila njihovu upotrebu u nadi da će povećati efikasnost i smanjiti troškove.

Međutim, kupci su često bili frustrirani uređajima koji često nisu radili dobro, a mnogi su izjavili da radije imaju posla sa ljudskim bićem kada plaćaju kupovinu.

(Kurir.rs/Jutarnji list/Daily Mail/Preneo: Đ. M.)