Foto: Profimedia

GROŽĐE VEĆ STIGLO ZA BRANJE U OVIM DELOVIMA SRBIJE: Prodavcima na pijacama nisu verovali, mislili da su plodovi iz hladnjača

Moj biznis

Berba grožđa u Šumadiji mogla bi da počne već za nedelju dana, dok su u okolini Trstenika sortu kardinal počeli da beru još u drugoj polovini jula. Klimatski faktori pomerili su vreme berbe za sedam do 14 dana u odnosu na višegodišnji prosek, jer je minulog proleća i vegetacija počela osetno ranije.

Prema rečima Danka Petrovića, savetodavca za voćarstvo iz Kragujevca, polovinom avgusta mogla bi da počne berba belih vinskih sorti.

foto: Shutterstock

- Očekuje se da će berba stonih sorti grožđa početi mnogo ranije. Već polovinom avgusta u preradi bi se mogli naći sovinjon i šardone. Loza prve epohe zrenja, kao što su kardinal i viktorija, već su u fenofazi poodmaklog šarka, dok kod sorte druge epohe pojedine bobice već počinju da menjaju boju pokožice i dozrevaju, a pre svih mustang hamburg - kaže Danko Petrović iz PSSS Kragujevac.

I Saša Čolić, kalemar i vinogradar iz Velike Drenove u okolini Trstenika potvrđuje da je grožđe poranilo i da su pojedine sorte stigle na branje već 25. jula.

- Ovo je najranija berba kardinala ikada, od kako ja pamtim. Poranila je bar dve nedelje - navodi Čolić.

Pojedini vinogradardi tvrde da su i koji dan ranije izneli grožđe na pijace, te da su morali da ubeđuju kupce da grozdovi nisu iz hladnjače, već iz ovogodišnje berbe.

foto: Profimedia

Savetodavac za voćarstvo i vingoradarstvo Danko Petrović, kaže da smo svi svedoci dugih perioda bez kiše i izuzetno visokih temperatura, te da takvo vreme ne utiče povoljno na voćne vrste.

- Što se tiče voća, može se očekivati smanjenje prinosa i kvaliteta. Recimo, imaćemo osetno sitnije plodove šljive zbog previsokih temperatura. U periodu kad plod treba da raste, nema padavina - kaže Petrović.

Očekuje se da će cena grožđa ove godine biti nešto viša u odnosu na prethodne godine, posebno stonog, koje se plasira na domaće i delom na strano tržište. Sorta kardinal se na kragujevačkoj pijaci trenutno prodaje za 250 do 350 dinara po kilogramu.

biznis.kurir.rs/Bolja zemlja