Foto: Shutterstock

JEDNA SMOKVA - JEDAN EVRO, A KUVANI KUKURUZ ČAK 7 €! Prodavci prvo ošacuju tablice i kojim jezikom govoriš, pa ti onda odrape cenu

Novčanik

Ko se ovih dana slučajno zatekne na Jadranu i jedu mu se smokve, više nego ikad mu se isplati da skrene s puta i nabere naramak ove letnje poslastice koja svuda raste, ne traži gotovo nikakvu brigu oko uzgoja, ali košta kao suvo zlato. Poznato je da Jadran leti diže cene kako bi zarada od turizma bila što veća te da su cene na moru u istim trgovinama veće na moru nego na kopnu, ali utisak je da cene nastavljaju da divljaju i ovog leta, iako je stopa inflacije značajno niža nego lani, i sve je više turista koji se osećaju kao ovce za šišanje. Nižu se upozorenja, mogli bismo zbog pohlepe ostati bez gostiju...

U Dalmaciji gde su već dobro zrele, kilogram sveže smokve platićete u proseku između sedam i 10 evra, dakle gotovo evro po komadu ako su krupnije. Cenu u nekim slučajevima nećete znati pre vaganja jer nije izložena, a ponekad će vam se isplatiti i pričati hrvatski jezik jer ćete možda proći jeftinije. - Juče sam imala situaciju sa smokvama. Sedam evra, a stojim na putu uz koji rastu. Cene nema. Cena, čini mi se, ide po odeći i registraciji, stranci i oni s boljim automobilima moraće se više da se isprse - komentarisala je jedna čitateljka.

foto: Shutterstock

Druga čitateljka se javila s Visa gde je stigla nakon Krka, a inače puno putuje po Evropi. - Obični dućan je 15 do 20 odsto skuplji u odnosu na Nemačku i Italiju, a gotovo 30 procenata u odnosu na Finsku. Sve je manje sveže ribe, a u restoranima bi se po cenama reklo da su je izvukli pre deset minuta iz mora, a ne iz leda. Voće i povrće na Visu je dramatično skupo. Na Visu se smokve, koje rastu uokolo, prodaju po deset evra za kilogram. Osim retkih izuzetaka, a ti su uglavnom puni, ponuda u restoranima je za masovni turizam, a cene kao u restoranima sa zvezdicama - rekla je ogorčena žena.

I ovde nije kraj. Tako ćete dva decilitra Kole u splitskom kafiću platiti 4,8 evra, veliko točeno pivo u restoranu u Rijeci sedam, a na Silbi su lignje na žaru bez priloga 26 evra. Cene od 12 evra za picu ili 15 za burger već su uobičajene.

U rangu nebulozne cene svežih smokvi je kuvani kukuruz koji se prodaje na plažama od četiri, pa sve do sedam evra za komad (marža šest evra). Već legendarna kuglica sladoleda stoji od dva do pet i zavisi od toga u kojoj ste se ulici našli. Sladoled iz automata u Mandrama na Pagu je četiri evra, dok će četvoročlana porodica morati da iskešira ozbiljan iznos za jedan izlet vozićem po Makarskoj, jer je vožnja u jednom smeru po osobi 10 evra.

Biznis.kurir.rs/jutarnji.hr