Foto: Promo

SVI HOĆE U TURSKU, A OVO SU 4 TOP DESTINACIJE: Retko ko ih obilazi, najčešći gosti im Rusi - čak 2,7 miliona odmaralo je ovde

Novčanik

Tursko Ministarstvo kulture i turizma objavilo je rezultate za prvih šest meseci 2024. godine i Mehmet Nuri Ersoj, ministar kulture i turizma, istakao je da je broj posetilaca u prvoj polovini godine porastao za 13,9 odsto u odnosu na prethodnu.

Zemlju je u tom periodu posetilo 26,1 miliona turista, a porasli su i prihodi od turizma za 9,3 procenta i dostigli sumu od 23,7 milijardi USD. Prosečna dnevna potrošnja po posetiocu dostigla je 98 dolara.

Ministar Ersoj kazao je da su rezultati u prvih šest meseci potvrdili posvećenost Turske svom cilju da na kraju godine zabeleži 60 miliona posetilaca i 60 milijardi dolara prihoda.

Ključna tržišta Rusija, Nemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo, tradicionalno najveća tržišta Turske, nastavljaju da beleže rast kako posetioci hrle u glavna turska turistička središta: Antaliju, Istanbul, Izmir i Muglu.

Više od 2,7 miliona Rusa izabralo je Tursku kao destinaciju za odmor, što je donelo rast od tri odsto između januara i juna 2024. U istom periodu, broj nemačkih posetilaca je premašio 2,5 miliona, a rast je iznosio devet procenata. Ujedinjeno Kraljevstvo, treće najveće tržište Turske, pokazalo je rast od 19 odsto pošto je gotovo 1,8 miliona Britanaca posetilo Tursku u prvoj polovini godine.

foto: Kurir

Turska je ostvarila najveći rast na kineskom tržištu, ugostivši više od 187.000 posetilaca uz povećanje od 111 procenata u odnosu na isti period prošle godine. Više od 56.000 japanskih posetilaca posetilo je Tursku u prvih šest meseci 2024. godine, što je za 96 odsto više nego u istom periodu 2023.

Kulturno nasleđe privlači turiste

Neprocenjivo istorijsko, kulturno i arheološko nasleđe Turske izaziva radoznalost širom sveta. U prvih šest meseci 2024. godine, turski muzeji i istorijska mesta ugostili su gotovo 14 miliona posetilaca, što je povećanje od 12 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine. Najposećeniji lokaliteti Turske u ovom periodu bili su: Efes u Izmiru, Muzej Mevlana u Konji, Hijerapolis i Pamukale u Denizliju, Goreme i Zelve/Pašabaglari u Kapadokiji/Nevšehiru.