Foto: Shutterstock, Ilustracija

PRIPREMITE SE

U BEOGRADU NEMA STANA ISPOD 300€ NI NA PERIFERIJI, A KIRIJE ĆE TEK DA RASTU Agenti otkrili za Kurir šta se sprema za jesen

Nekretnine

Pristojna garsonjera od tridesetak kvadrata za studente u Beogradu trenutno ne može da se nađe ispod 300 evra i to na periferiji grada, a agenti za nekretnine kažu da će cene kirija dodatno skočiti na jesen kod pojedinih stanodavaca zbog veće potražnje.

Mnogi roditelji studenata koji su upisali fakultet u velikim gradovima preko leta imaju glavobolju zbog pronalaska smeštaja. Iako dosta brucoša dobija studentski dom ima i onih koji jedva čekaju samački ili život sa cimerom u stanu. Međutim, cene najma su i dalje paprene i to u celoj Srbiji! Najskuplje su u prestonici gde garsonjera košta minimum 300 evra, dok su one luks opremljene u centru grada od 400 evra pa naviše.

Jednosoban stan od 36 i više kvadrata na periferiji grada košta od 350 do 400 evra, dok se na Vračaru, na primer, stan od 39 kvadrata izdaje za čak 550 evra, a u samom centru grada od 600 do 700 evra najviše. Student koji bi da prostor deli sa cimerom recimo dvosoban stan na periferiji može da nađe od 500 evra pa naviše. Naravno, uz cenu najma idu i računi i obavezan depozit u visini jedne kirije.

foto: Shutterstock, Ilustracija

Sudeći po trenutnoj ponudi oglasa za izdavanje stanova u Novom Sadu cene se ne razlikuju previše od prestonice. Tako se garsonjera može naći od 200 evra, jednosoban stan od 300, dok su dvosobne nekretnine od 500 evra pa naviše. Nešto jeftiniji najam će imati studenti koji su upisali fakultete u Nišu ili Kragujevcu. Garsonjera u Nišu može da se nađe od 150 evra, jednosoban stan od 200 dok su dvosobni stanovi skuplji i idu od 350 do čak 600 evra samo za kiriju. slična situacija sa cenama najma je i u Kragujevcu.

Cene kirija u Beogradu Veličina stana Cena

  • garsonjera 300-400
  • jednosoban 350-600
  • dvosoban 500-700

*Iznosi su u evrima

Davorka Tasić, agent za nekretnine, ističe da studenti preferiraju stanove sa nižim kirijama i to na obodima grada, ali i ima i onih koji traže centar grada gde je kirija preskupa.

- Trenutna ponuda stanova je pristojna i neki roditelji su već u potražnji za stanom jer smatraju da će na jesen poskupeti, a i možda je bolje da unapred nađu smeštaj. Na jesen može da se oseti blagi skok cene od deset do 20 odsto sa većom potražnjom, ali u globalu ne očekujem neki ogroman rast jer su cene ionako visoke - kaže Tasićeva.

foto: Kurir Televizija

Dodaje i da trenutno u Beogradu ne može da se nađe pristojan stan za život ispod 300 evra.

Cene kirija u Novom Sadu Veličina stana Cena

  • garsonjera 200-300
  • jednosoban 300-400
  • dvosoban od 500

*Iznosi su u evrima

- Tu naravno mislim na nekretnine koje nisu u suterenu, potrkrovlju ili nisu dovoljno i pristojno opremljene. Novi Sad je grad koji užurbano prati Beograd i što se tiče kupoprodajnih cena, ali i iznajmljivanja. Ostali gradi imaju nešto niže cene.

foto: Shutterstock, Ilustracija

Cene kirija u Nišu Veličina stana Cena

  • garsonjera 150-250
  • jednosoban 200-300
  • dvosoban 350-600

*Iznosi su u evrima

Agent za nekretnine Milić Đoković kaže za Kurir da je stanove najbolje iznajmiti kada je manja potražnja, a to obično bude u junu.

Cene kirija u Kragujevcu Veličina stana Cena

  • garsonjera 150-200
  • jednosoban 200-250
  • dvosoban 250-300
  • trosoban 600

*Iznosi su u evrima

- Tada se dosta podstanara seli i cene mogu biti niže, slična situacija je i krajem oktobra kada ostane manji broj nekretnina. Najveća navala je definitivno u septembru kada je najaktivnije i tržište jer dolaze studenti, a i tada mogu porasti i cene kod nekih stanodavaca koji žele da iskoriste povećanu potražnju, a do tada nisu uspeli da izdaju stan.

Bonus video: