AKO KUPITE STAN ZA 110.000 EVRA IZNAJMLJIVANJEM EVO ZA KOLIKO MOŽETE DA GA OTPLATITE: Ovo su cene nekretnina u Srbiji
Foto: Shutterstock, Ilustracija

INVESTICIJA

AKO KUPITE STAN ZA 110.000 EVRA IZNAJMLJIVANJEM EVO ZA KOLIKO MOŽETE DA GA OTPLATITE: Ovo su cene nekretnina u Srbiji

Nekretnine -

Nekretnine su atraktivna i stabilna investicija zbog prihoda, dugoročnog rasta vrednosti i zaštite od inflacije. Kupovina stana je isplativa strategija zbog iznajmljivanja. Vreme potrebno da se povrati uloženi kapital računa se kao odnos ukupne investicije i neto godišnjeg prihoda od najma. Ako je ukupna investicija bila 110.000 evra, a godišnji neto prihod od najma 7.000 evra, period povrata investicije bi bio oko 15,71 godinu, kaže za Kurir Milica Petrović, agentkinja prodaje na portalu Sasomange.rs.

Iznajmljivanje nekretnine na duži vremenski period, obično na godinu dana ili više, pruža stabilan i predvidiv prihod, dok kratkoročni najam može doneti veći mesečni prihod u turistički atraktivnim područjima, iako može zahtevati više upravljanja.

Sasomange, Potrošač
foto: Sasomange

- Ako je stan ili deo stana prilagođen za poslovne svrhe, možete ga iznajmljivati firmama ili frilenserima kao kancelarijski prostor. Među faktorima koji utiču na stabilan prihod je lokacija, jer stanovi u blizini univerziteta, poslovnih centara, bolnica ili turističkih atrakcija često imaju veću potražnju i mogu se iznajmljivati po višim cenama.

Sasomange, Potrošač
foto: Sasomange

Na drugom mestu je infrastruktura, jer blizina javnog prevoza, škola, prodavnica i drugih pogodnosti povećava atraktivnost stana za potencijalne stanare. Troškovi održavanja, popravki, poreza na imovinu i osiguranja takođe mogu znatno uticati na neto prihod. Važno je imati plan za redovno održavanje kako bi se izbegli veći neočekivani troškovi - objašnjava Petrović.

Milica Petrović
foto: Sasomange

U današnje vreme, gde se poslovanje i prilike za zaradu sve više prebacuju onlajn, postoji jedinstvena prilika za vlasnike nekretnina da zarade pasivnim putem.

- Iznajmljivanje nekretnina putem platformi kao što je Sasomange postalo je popularan način zarade, ali i stvaranja stabilnog izvora prihoda. Kratkoročno iznajmljivanje nekretnina može doneti mnoge prednosti. Osim redovnog prihoda, omogućava vam fleksibilnost u upravljanju vašim rasporedom i vremenskom raspodelom nekretnine. Takođe vam omogućava da koristite nekretninu u slobodno vreme za lične potrebe. Isplativost iznajmljivanja stana na dan zavisi od različitih faktora. Kako je Beograd sve popularnija turistička destinacija i među našim i među stranim turistima, sigurno je da je izdavanje stana vrlo isplativo - ističe naša sagovornica i dodaje:

1 / 4 Foto: Sasomange

Sezonski faktori

- Još ako se stan nalazi u kraju grada koji je atraktivan, onda je zarada zagarantovana. Sezonski faktori mogu znatno uticati na isplativost. Recimo, u toku novogodišnjih i božićnih praznika se može očekivati povećana tražnja, kao i viša cena stanova. Dodatne usluge i dobro opremljen stan (npr. besplatan vaj-faj, klima-uređaj, potpuno opremljena kuhinja) mogu povećati privlačnost i cenu vašeg smeštaja. Efikasno oglašavanje može povećati vidljivost vašeg stana i privući više gostiju. Zato je pametno koristiti usluge sajtova koji imaju iskustvo u ovoj oblasti.

Prema njenim rečima, trenutna ponuda nekretnina na oglasniku Sasomange.rs obuhvata širok spektar opcija u različitim gradovima Srbije, uključujući Beograd, Novi Sad, i Niš.

Najisplativije lokacije za kupovinu nekretnine u Srbiji

  • Beograd - Vračar, Dorćol, Savski venac, Slavija, Novi Beograd. Kvadrat stana u starogradnji u proseku košta 1.863 evra, a najjeftiniji kvadrat starogradnje, u periodu od jula do septembra, prodat je za 400 evra. Prema podacima RGZ, najskuplji je prodat za čak 5.195 evra. Prosečna cena kvadrata u novogradnji je 2.285 evra.
  • Novi Sad - najpoželjniji delovi grada su Grbavica, Liman i Detelinara. Prosečna cena kvadrata starogradnje 2022. bila je 1.745 evra, a najjeftiniji kvadrat koštao je 220 evra. Prosečna cena novogradnje je 1.592 evra. Imajte na umu i da vrednosti nekretnina na novosadskom tržištu imaju tendenciju rasta, što znači da ono što sada kupite kroz nekoliko godina možete prodati po višoj ceni.
  • Niš - najpopularniji kvartovi su Obilićev venac, Pobedina i Dušanova ulica, Bulevar, kej. Od jula do septembra prosečna cena kvadrata u starogradnji u Nišu je iznosila 1.110 evra. Najjeftiniji je plaćen samo 175 evra. Cena u novogradnji je oko 1.177 evra, a najjeftiniji kvadrat je koštao 532 evra.
  • Zlatibor je investicija s kojom nema greške! Prosečna cena kvadrata na Zlatiboru je oko 1.600 evra.

- Ponuda uključuje različite tipove stanova, kuća, zemljišta, garaža, lokala, poslovnih prostora i drugih nekretnina. Na primer, u Beogradu, u delu Vračara, cene stanova variraju od 213.000 evra za dvoiposoban stan od 74 kvadrata do čak 1.850.000 evra za četvorosoban stan od 283 kvadrata.

1 / 4 Foto: Sasomange

Savet kupcima

Obavezno imajte advokata

Milica Petrović kaže da kada se odlučujete za kupovinu stana, važno je da budete dobro informisani i pažljivi kako biste napravili najbolji izbor.

- Advokat za nekretnine će pregledati sve ugovore i dokumentaciju, a njegovo prisustvo tokom celog procesa će vam pružiti sigurnost i zaštititi vas od mogućih pravnih problema. Pružiće vam savete i odgovore na sva pitanja koja imate u vezi s kupovinom nekretnine. Ukoliko se pojave bilo kakve pravne nejasnoće ili problemi, advokat će biti tu da ih reši u vašu korist. Razmislite o tome šta vam je najvažnije i šta želite da postignete s novim stanom - savetuje Petrović i dodaje:

Sasomange, Potrošač
foto: Shutterstock

- Postavljanje jasnog budžeta će vam pomoći da se fokusirate na stanove koji su u skladu s vašim finansijskim mogućnostima. Takođe, postavljanje budžeta će vam omogućiti da realno procenite koliko novca možete da izdvojite za mesečnu ratu kredita ili iznajmljivanje stana. Ovo je ključno kako biste osigurali stabilnost i finansijsku sigurnost u budućnosti. Upoznavanje s potencijalnim komšijama pre donošenja konačne odluke može vam pomoći da dodatno formirate sliku o zgradi i naselju u koje želite da se preselite.

Na Voždovcu stanovi se prodaju po cenama od 50.000 evra za garsonjeru od 18 kvadrata do čak 980.000 evra za petosoban stan od 375 metara kvadratnih. Što se tiče jeftinijih nekretnina, u naselju Miljakovac možete pronaći garsonjeru od 20 kvadrata po ceni od 41.000 evra dok se, na primer, u Mladenovcu prodaje jednosoban stan po sličnoj ceni - zaključuje Petrović.

Bonus video:

02:41

JEDINI SAJT ZA NEKRETNINE KOJI ĆE VAM IKADA TREBATI: Najveća ponuda, najbolji oglasi, procena fer cene, agencije od poverenja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track