Foto: Shutterstock

ŽENA POBESNELA ZBOG TURISTA NA MORU: Nije mogla da veruje šta su uradili nekad prelepom ostrvu - Ovo tera normalne ljude kući!

Novčanik

Iako mnogi misle da stanovnici Hvara uživaju, istina je malo drugačija. Naime, Tonka Alujević, umetnica i novinarka koja živi u centru Hvara, kaže da je turizam nekada izgledao potpuno drugačije, dok danas, meštani trpe teror zbog većeg profita.

- Meni se život promenio pre šest godina, kada sam se jedno jutro probudila deset metara udaljena od čilera hotela koji je proizvodio buku veću od 100 decibela. S kojim pravom? To je teror profita. Mi, građani Hvara, strašno patimo. Naše bisere predali su najgoroj ološi da se iživljava nad našom baštinom. Oni koji bi trebalo da je štite zapravo je uništavaju - ispričala je ona.

Tonka je postala poznata široj javnosti kada se suprotstavila agresivnoj turistkinji koja je tvrdila da je plaža privatna.

- Ovo nije turizam! Imam 60 godina i pamtim drugačija vremena. Turisti su nas motivisali da putujemo i učimo jezike. Danas, ovaj 'divljački' turizam tera kulturne goste. Pijani 'mrtvaci' leže po plažama i klupama. Grad je postao epicentar buke i nereda. Barovi i terase niču svuda, a zvučnici su svuda na otvorenom - ističe ona.

foto: Shutterstock

Nakon fizičkog obračuna vlasnika kluba i restorana, Hvarani se svake večeri okupljaju kako bi mirno protetovali protiv nasilja i buke.

- Sada je sve mirnije zbog policije i inspekcija. Kada je Milanović u vili ili inspekcija u gradu, odmah je mirnije - kaže Tonka.

Čileri su rashladni uređaji koje služe za pripremu hladne vode za hlađenje prostora ili u proizvodnim procesima, a upravo se hotel sa jednim čilerom pojavio pored njene zgrade.

- Život mi se promenio kada se hotel s čilerom pojavio. Teror profita uzima danak. Srediti buku klime je minimalan trošak za hotelski lanac, ali oni to ne žele da urade. Tu je i uzurpacija prostora, pomorskog dobra, ulica... Sve im je malo! Nažalost, nema dovoljno inspektora i policajaca, kao ni komunalnih redara - dodaje Tonka prenosi Večernji.

Nakon nasilnog incidenta, gradonačelnik Rikardo Novak održao je sastanak sa gradskim većnicima i načelnikom Policijske stanice Hvar, osudivši nasilje i pozvavši građane i ugostitelje da poštuju zakone i gradske odluke.

Za petak, 2. avgusta, zakazana je vanredna sednica Gradskog veća Grada Hvara kako bi raspravljali o incidentu i njegovim posledicama na sigurnosnu situaciju i turističku sezonu.

BiznisKurir/Telegraf Biznis