Foto: Shutterstock

detaljan spisak

U AVGUSTU NA NAPLATU STIŽU PORESKE OBAVEZE: Budite tačni - Već na početku meseca ističe rok za izmirivanje prvog dugovanja!

Novčanik

Objavljen je novi poreski kalendar kojim Poreska uprava omogućava privrednicima i građanima da na vreme pripreme potrebnu dokumentaciju i novac, kako ne bi promašili rokove i plaćali zatezne kamate.

Prvi važan datum za deo poreskih obveznika je 5. avgust do kada je izvođačima estradnog programa propisano da dostave obaveštenja o zaključenim ugovorima o izvođenju zabavne i narodne muzike i drugih zabavnih programa u julu. Da bi izmirili ovu poresku obavezu izvođači podnose obrazac OZU.

Do istog datuma – 5. avgusta na obrascu IOSI poslodavci bi trebalo da prilože izveštaje o izvršenju obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom, takođe za prethodni mesec.

foto: Shutterstock

Dve grupe poreskih obveznika imaju rok do 12. avgusta da izmire svoje obaveze. Prva je podnošenje poreske prijave i plaćanje poreza na premije neživotnih osiguranja na obrascu PP-PPNO i plaćanje poreza na premije neživotnih osiguranja za jul.

Druga se odnosi na PDV obveznike koji do istog datuma treba da dostave poreske prijave za porez na dodatu vrednost na obrascu PPPDV.

Do 15. avgusta obaveze moraju izmiriti sledeće grupe:

  • Plaćanje akontacije poreza i doprinosa na prihode od samostalne delatnosti za mesec jul.
  • Plaćanje doprinosa za sveštenike i verske službenike, domaće državljane zaposlene u inostranstvu i inostrane penzionere za mesec jul.
  • Plaćanje doprinosa za samostalne umetnike i poljoprivrednike za treći kvartal 2024. godine.
  • Podnošenje poreske prijave i plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za osnivače, odnosno članove privrednog društva na Obrascu PP OD-O i plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za mesec jul.
  • Podnošenje poreske prijave za porez na dodatu crednost, na Obrascu PPPDV i plaćanje PDV za mesec jul.
  • Podnošenje obrasca PID PDV 1 za jul mesec ako je u tom mesecu ispunjen jedan od kriterijuma za sticanje statusa obveznika PDV koji pretežno vrši promet dobara u inostranstvu.
  • Plaćanje akontacije poreza na dobit pravnih lica za mesec jul.
  • Plaćanje obračunate akcize za period od 16. do 31. jula.
  • Podnošenje poreske prijave za obračun akcize za mesec jul, na Obrascu PP OA.
  • Podnošenje prijave o obračunu akcize na električnu energiju za krajnju potrošnju za mesec jul na Obrascu PP OAEL i plaćanje akcize.
foto: Shutterstock

Poslednji dan meseca, 30. avgust, važan je datum za sve obveznike koji moraju da izvrše uplatu za obračunate akcize za period od 1. do 15. avgusta, kako bi izbegli plaćanje zatezne kamate.

Ukoliko niste sigurni kada i da li kao poreski obveznik imate još neku poresku obavezu, to možete proveriti na dva mesta – u filijali Poreske uprave u mestu prebivališta fizičkog lica, odnosno sedišta pravnog lica, i u lokalnoj poreskoj administraciji.

Ako poreski obveznici imaju nedoumice u vezi sa plaćanjem dugovanja, sve svoje poreske obaveze mogu proveriti i onlajn, ukoliko poseduju kvalifikovani elektronski sertifikat, i to putem portala ePorezi.

biznis.kurir.rs