Foto: Shutterstock

ULAGANJEM U OVE NEKRETNINE MOŽETE I DA SE OBOGATITE: Za 5 godina bi vam se već pokazali ozbiljni rezultati! Evo šta se savetuje

Nekretnine
> 13:06h

Poznati američki stručnjak za tržište nekretnina dao je savet za investiranje – on je rekao da bi trebalo kupiti kuću i u njoj živeti dve godine, zatim kupiti drugu, preseliti se u nju i prvu izdavati. Postupak ponavljati sve dok ne kupite pet kuća za deset godina, i tako stvorite kapital.

Ipak, jedna mnogo jeftinija i pristupačnija mogućnost je kupovina nekretnine u Crnoj Gori za izdavanje.

Branislav Simović, agent za nekretnine u Crnoj Gori, kaže da su poslednjih godina značajno porasle cene kuća i stanova, naročito od dolaska ruskih i ukrajinskih državljana nakon početka rata.

- Cene nekretnina u Crnoj Gori, naročito na primorju, variraju i zavise od mnogo faktora – lokacije, vrste i stanja same nekretnine. U ponudi ima i dosta kuća koje se prodaju po nižim cenama od realnih, jer su baš Rusi i Ukrajinci kupovali nekretnine koje im više nisu potrebne - ističe Simović.

U Budvi se cene stanova kreću od 1.500 do 3.000 evra po kvadratnom metru, dok za kuće mogu varirati od 2.000 do 4.500 evra po kvadratu, u zavisnosti od blizine mora i kvaliteta gradnje.

foto: Shutterstock

Kotor, koji se nalazi na listi najposećenijih mediteranskih gradova, ima nešto niže cene nekretnina u odnosu na Budvu. Prosečna cena stanova je između 1.500 i 2.500 evra po kvadratnom metru, dok su cene kuća od 2.000 do 4.000 evra.

Tivat je još raznovrsniji sa cenama stanova koje idu od 1.800 do 3.500 evra po metru kvadratnom, posebno u blizini luksuzne marine Porto Montenegro. Kuće u ovom gradu možete kupiti po cenama od 2.500, pa čak do 5.000 evra po kvadratu.

Herceg Novi i okolina su nešto jeftiniji, pa ovde možete naći stan po ceni od 1.200 evra za kvadrat. Kuće u ovom delu Bokokotorskog zaliva se kreću od 1.500 do 3.500 evra po kvadratnom metru.

- Kupovina nekretnine za izdavanje u Crnoj Gori može biti vrlo isplativa investicija iz nekoliko razloga. Pre svega, broj turista stalno raste. To znači da postoji konstantna tražnja za smeštajem, posebno tokom letnje sezone, ali i tokom cele godine u određenim područjima - objašnjava naš sagovornik.

On ističe da je povoljna i poreska politika, jer je porez na imovinu relativno nizak, a postoje i olakšice za one koji iznajmljuju svoje nekretnine.

foto: Shutterstock

- Tržište nekretnina u Crnoj Gori je u porastu, a predviđa se da će cene nekretnina nastaviti da idu gore, što znači da se može očekivati i rast vrednosti vaše investicije. Međutim, pre nego što se odlučite za kupovinu, važno je obratiti pažnju na nekoliko faktora. Nekretnine u turističkim mestima kao što su Budva, Kotor, Tivat i Herceg Novi su popularnije za izdavanje i mogu doneti veće prihode. Doduše, troškovi održavanja nekretnine mogu varirati, pa je važno uzeti ih u obzir prilikom računanja profitabilnosti - kaže agent Branko Simović.

On smatra da se apsolutno isplati kupiti nekretninu za izdavanje u Crnoj Gori, jer za samo tri meseca godišnje mogu da se pokriju, na primer, rate kredita za tu godinu.

- Prosečne cene u najpopularnijim turističkim gradovima su oko 100 evra za noćenje u julu i avgustu. U septembru i junu su za nijansu niže, ali sada zbog produženog leta možete nekretninu izdavati i četiri meseca godišnje - ocenjuje Simović.

foto: Shutterstock

Iako većina kupaca nekretnine na primorju kupuje za keš, ima i onih koji podižu kredite. Nemaju sve banke u ponudi zajmove za kupovinu nekretnina u inostranstvu, ali se na tržištu ipak mogu pronaći.

Kako je ranije rekla kreditna savetnica City Experta Snežana Vukmirović, to mogu biti dinarski krediti koji se vode kao investicioni i imaju period otplate od 120 meseci. Takođe, može se uzeti i stambeni kredit indeksiran u evrima sa otplatom od 360 meseci. Kamatnu stopu i ostale uslove pod kojima banka pozajmljuje novac klijentu banka definiše u skladu sa svojom poslovnom politikom.

Kod kredita sa ovom namenom hipoteka kao sredstvo obezbeđenja mora biti uspostavljena na nekretnini koja se nalazi na teritoriji Republike Srbije. Učešće klijenta u kupovini nekretnine u inostranstvu mora biti najmanje 30 odsto.

foto: Shutterstock

Treba naglasiti da srpski državljani mogu kupovati nekretnine u svim državama sa kojima Republika Srbija ima reciprocitet, a to podrazumeva pravo fizičkog ili pravnog lica iz strane države da u Srbiji stiče nepokretnosti, ali pod uslovima pod kojima srpski državljani mogu steći nepokretnosti u toj državi.

Diplomatski reciprocitet znači da između države Srbije i zemlje stranog državljanina postoji ugovor kojim se izričito predviđa uzajamnost ili postoji klauzula najpovlašćenije nacije, dok je faktička uzajamnost pravo strane države da dozvoljava državljanima Srbije da stiču nepokretnosti u toj zemlji pod uslovima kao i njihovi državljani u našoj.

BiznisKurir/Biznis.rs

Bonus video: