Foto: Zorana Jevtić

pažljivo

AKO KUPUJETE POLOVNI AUTOMOBIL OBAVEZNO PROVERITE OVO NA NJEMU: Niko se toga ne seti, a može da vam napravi ozbiljnu ŠTETU!

InfoBiz
> 12:56h

Sve više vozača se okreće tržištu polovnih automobila, ali za takvu kupovinu je potreban dodatan oprez.

Prilikom kupovine polovnjaka vozačima se savetuje da paze na uobičajene prevare kojima se prodavači služe kako bi vozilo učinili poželjnijim.

Stručnjak za automobile Pete Ridley upozorava kako je bitno obratiti pažnju na upitne metode koje neki prodavači koriste kako bi podigli cenu njihovih vozila, prenosi Express.

Jedna od najčešćih prevara

- Od preteranog napumpavanja guma do prethodnog zagrevanja motora, postoje mnoge potencijalne smicalice koje bi prodavači automobila mogli koristiti prilikom prodaje vozila. Zato je važno poznavanje nekih od najčešćih taktika, kako kupci ne bi bili prevareni - upozorio je Ridley.

Jedna od najčešćih prevara koja se pojavljuje pri kupovini polovnog automobila je već spomenuto preterano napumpavanje guma.

Čineći to pre nego što potencijalni prodavači odvedu vozilo na probnu vožnju, trgovci i privatni prodavači mogu nakratko dati svom automobilu bolje performanse i neznatno poboljšati potrošnju goriva.

foto: Shutterstock

Međutim, ne samo da će vlasnici primetiti postupni pad u ekonomičnosti i kvalitetu vožnje tokom vremena, vožnja vozila s prenapumpanim gumama može rezultirati gubitkom prianjanja s cestom, povećavajući rizik od nesreća.

Kao rezultat toga, kupci polovnih automobila uvek bi trebalo da dođu opremljeni meračem pritiska u gumama kada gledaju vozilo.

Prikrivanje nepoželjnih zvukova

Još jedan način na koji trgovci sumnjivim polovnjacima mogu da prevare kupce je glasnim puštanjem muzike ili povicima tokom probne vožnje, naročito kada se putuje preko “ležećih policajaca” i rupa.

Prodavači bi to mogli pokušati učiniti, kako bi potencijalne kupce odvratili od nepoželjnih zvukova, koji bi mogli ukazivati ​​na ozbiljnu štetu.

Tipično, ti zvukovi mogu da dopiru iz motora u praznom hodu ili pri prelasku preko rupa.

Ridley preporučuje da se automobil sluša sa spuštenim prozorom, kako bi se izbegla ova zamka.

foto: William Ju / Alamy / Profimedia

Prikrivanje neprijatnih mirisa

Na kraju, Ridley preporučuje da vozači koji kupuju rabljeni automobil paze na neprijatne mirise koje će neki prodavači nastojati da prekriju osveživačem vazduha.

Dok vozači ove dodatke obično koriste kako bi unutrašnjost vozila prijatno mirisala, polovni automobil s previše osveživača vazduha mogao bi biti znak da prodavač pokušava prikriti miris ili potencijalno oštećenje koje je izazvala voda.

Kako bi izbegli ovu zamku, vozači bi trebalo pažljivo da traže tragove mrlja na tepisima, sedištima, oblogama krova i vratima.

BiznisKurir/Poslovni dnevnik

Bonus video: