Foto: Shutterstock

mnogo faktora

KO PLANIRA DA GRADI KUĆU, EVO ŠTA VAM SE NAJVIŠE ISPLATI: Postoji nekoliko stvari koje utiču na cenu, a ova varijanta je jeftinija

Nekretnine

Iako finansijski aspekt nikako ne treba zanemariti, postoji još puno faktora koje treba uzeti u obzir kada odlučujete o spratnosti vaše buduće kuće.

Ako planirate da gradite, ovo je sigurno jedno od pitanja koje sebi postavite. Neki od vas u startu znaju koju bi varijantu odabrali bez obzira na cenu, a nekima cena može biti presudna za izbor spratnosti kuće.

Pre nego što se donese neki zaključak, prvo da vidimo koje su finansijske prednosti i mane svake od njih uz dodatno komentarisanje drugih, možda i bitnijih vrednosti.

Ovde se analizira ista površina i za spratnu i za prizemnu kuću sa istim brojem mokrih čvorova (kupatila i WC-a) i istim brojem prostorija.

foto: Profimedia

Prizemna kuća

Nema stepeništа koje može zauzeti prostor i mora se dodatno obraditi. Ovo za prostor važi kada kuća nema podrum u koji se ulazi iz kuće. Ukoliko takav podrum postoji onda se prostor kod stepeništa kod spratne kuće ne gubi, pošto se taj isti prostor koristi i za stepenište na sprat.

Manja je površina fasade i količina zidova. Ovo važi ukoliko prizemna kuća nije razuđena već je kompaktnog pravougaonog oblika.

Nisu potrebne skele i oplate za spratnu visinu. Ovo je stavka koja zavisi i od opremljenosti izvođača, ali svakako to je dodatni trošak ako je kuća na sprat.

Instalacije za vodovod i kanalizaciju su kraće. Kod kuće na sprat kupatilo ide iznad drugog kupatila i potrebne su vertikale i dodatna bušenja, a kod prizemne mogu se rešiti sa mnogo kraćim instalacijama.

Slabija je armatura i nema dodatnih stubova. Kod prizemne kuće armatura može biti slabija i da se manje betona potroši na stubove.

foto: Stan Sholik / Zuma Press / Profimedia

Kuća na sprat

Ne zauzima se prostor dvorišta. Ovo znači da vam je potrebna manja površina placa i da nećete platiti i površinu ispod dela kuće koji je prenet na sprat.

Energetski je kompaktnija. Toplota se najviše gubi preko fasadnih zidova i preko ploče na tlu i krovne ploče, pa je potrebno manje termoizolacije kod spratne jer su površine ka spolja manje.

Dupla manja krovna površina. Ova stavka je bitna jer su i materijal i rad duplo jeftiniji kada je površina duplo manja, a ovi radovi su i među najskupljim.

Manji broj temeljnih stopa i greda i manje se zemlje kopa. I ovi radovi su u rangu krova, a duplo se smanjuju zbog duplo manje površine. Cena nije duplo manja zato što se stavlja jača armatura za kuću na sprat, ali je tu negde, a kao i radovi na krovu i ovi radovi se kotiraju među skupljim.

Jedna ploča se koristi dva puta (kao plafon i kao prizemlje). Ovde je za četvrtinu manja površina ploča, pa je samim tim i jeftinije.

foto: FOTO AP, 16 11 2016

Hodnici su manje dužine i samim tim manje prostora se gubi.

Manje hidroizolacije na ploči na tlu. Ploča na tlu je duplo manja, pa je i hidroizolacija jeftinija. Ovo je stavka koja može biti izuzetno značajna kod vlažnih područja.

Šta još utiče na izbor spratnosti?

Finansijski aspekt treba da postoji na spisku za odluku koju kuću graditi, ali postoji još puno faktora koje treba uzeti u obzir:

Urbanistički parametri se prvo moraju ispoštovati. Ukoliko oni ne dozvoljavaju spratnu kuću onda neće biti sprat ili ukoliko se za prizemnu ne zadovolje koeficijenti zauzetosti onda nećete moći da gradite prizemnu kuću.

Veličina placa u vezi je sa urbanističkim parametrima, ali i za to koliko želite da vam ostane slobodnog prostora za zelenilo i baštensko uređenje.

Ako je nagib veliki, prizemna kuća nije opcija. Potporni zid koji bi se uradio finansijski je veliki izdatak i estetski je diskutabilan. Zavisno od orijentacije može biti i prepreka za osunčanost.

Kvalitet življenja koji zavisi isključivo od vaših potreba i stila života. Recimo, kuća na sprat je pogodnija za roditelje sa starijom decom jer je izdvajanje noćnog režima i dečijih soba od dnevnog režima korišćenja jasniji, u odnosu na prizemnu gde je opet osećaj zajedništva čvršći.

foto: Shutterstock, Ilustracija

Kod spratne, bolji je pogled sa veće visine, ali je kod prizemne veća otvorenost ka dvorištu i moguće je izaći u dvorište iz svake sobe. Da li u porodici ima slabo pokretnih ili nepokretnih osoba, takođe, utiče na izbor.

Arhitektura objekta je isto bitan element, čak i nekada presudan ukoliko su zadovoljeni ostali kriterijumi. Kod prizemnih kuća arhitektura je smirenija, dok je kod spratne dinamičnija i daje veću sagledivost iz perspektive pešaka. Ovo, naravno, zavisi i od toga kako se isprojektuje, ali svakako odnos masa nije na isti način raspoređen kod prizemne i kod kuće na sprat.

Zaključak

Kada izvođači daju ponudu u većini slučajeva jeftinija je spratna kuća sa istom površinom zato što je dodatna krovna konstrukcija, temeljenje, dodatna ploča, hidroizolacije i termoizolacije skuplje od dodatnih zidova, fasada, skela, obrade stepeništa, dodatnih instalacija…

Ovo je zaključak koji nije najprecizniji, ako se ne uradi kompletan projekat za dve varijante iste kuće, tako da se ne mogu dati precizni podaci. Npr, na idejnom projektu (rađena i prizemna i spratna idejna varijanta sa istom površinom) u ponudi za grube radove investitor dobije veću ponudu za prizemnu kuću.

Svakako, prvo analizirajte ove druge faktore koje utiču na odabir spratnosti. Recimo, ako prema urbanističkim parametrima ne možete da zauzmete dovoljno kvadrata u prizemlju, onda morate da radite sprat, a može se desiti da prema urbanističkim parametrima možete da gradite samo prizemnu kuću.

BiznisKurir/Gradnja