Foto: Shutterstock

PODRŠKA PROIZVOĐAČIMA VOĆNIH RAKIJA: Formiran Fond za realizaciju aktivnosti u okviru inicijative 'Destilati za destilerije'

InfoBiz

Ugovor o formiranju Fonda za realizaciju aktivnosti u okviru inicijative 'Destilati za destilerije' potpisan je u gradskoj upravi Kragujevca.

Inicijativa predstavlja nastavak aktivnosti na podršci proizvođačima voćnih rakija, a pokrenuta je od strane Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, Grada Kragujevca, Regionalne asocijacije proizvođača rakije 'Šumadijska rakija' i Centra za strna žita i razvoj sela.

Ugovor su potpisali Nenad Popović, direktor Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, Radomir Erić, član Gradskog veća za privredu, Zorica Jestrović, direktorka Centra za strna žita i razvoj sela, Goran Mijailović, član Upravnog odbora Regionalne asocijacije proizvođača rakije 'Šumadijska rakija', Bojan Radović, predsednik Opštine Aranđelovac i Branko Radosavljević, predsednik Opštine Rača.

foto: Shutterstock

- Grad Kragujevac godinama pomaže malim proizvođačima rakije. Nakon godina ulaganja, neki su porasli i postali ozbiljne destilerije. Ovo je nov iskorak u pomoći malom poljoprivrednom proizvođaču čija proizvodnja rakije do sada nije bila legalna - rekao je Damjan Srejić, savetnik gradonačelnika za poljoprivredu, dodavši da su oni do sada mogli da prave rakiju za svoje potrebe, ali ne i za tržište.

- Ovo je način da u destilerije u koje smo već uložili, nabave sirovinu i dobiju konsultantske usluge od stručnjaka. Tehnologija napreduje, a mi želimo da imamo što kvalitetniju rakiju koja će ući u legalni promet, što bi bio i još jedan od načina da doprinesemo budžetu Republike Srbije - naglasio je Srejić.

- Jedan od ključnih problema u proizvodnji rakije je nelegalna proizvodnja, a to je rezervoar koji može da bude iskorišćen na potpuno drugačiji način. Ovim projektom želimo da sistemski pristupimo kooperaciji proizvođača voćnih destilata što je potpuno nova stvar za čitavu Srbiju - istakao je Nenad Popović.

foto: Shutterstock

On je objasnio da će Regionalna asocijacija proizvođača rakije shodno potrebama imati zahteve na godišnjem nivou, a konsultanti tehnolozi će obilaziti kućne proizvođače kako bi definisali šta je potrebno da bi se ti zahtevi ispunili. Nakon toga se odobravaju sredstva za kupovinu potrebne opreme, a Asocijacija sa kućnim proizvođačima potpisuje višegodišnji ugovor kojim se garantuje cena otkupa destilata.

- Naše destilerije će tako imati stabilan priliv destilata odgovarajućeg kvaliteta, a kućni proizvođači osiguran plasman tih destilata. Na taj način se povećava ukupna količina rakije s kojom naša teritorija može da nastupi ne samo na tržištu Srbije, već i šire - kazao je Popović i izrazio nadu da će ovakav primer biti uspešan i sledeće godine privući još lokalnih samouprava kako iz Šumadije, tako i Pomoravlja.

foto: Shutterstock

- Kao i mnoge opštine Šumadije i Aranđelovac je poznat po ovom šumadijskom brendu, a puno je proizvođača kojima je potrebna pomoć. Dosta žitelja podiže nove zasade, ali pored velikog prinosa, najvažnije je da radimo i na kvalitetu destilata - naglasio je predsednik Opštine, Bojan Radović, dodavši da će proizvođači sada imati priliku da od kvalitetnih tehnologa dobiju dovoljno saznanja u vezi pravljenja destilata, kao i potrebnu opremu za što kvalitetniji proizvod.

- Rača ima dugu tradiciju proizvodnje žestokih alkoholnih pića i izuzetne kapacitete proizvodnje destilata u gazdinstvima, ali neiskorišćene. Ono što nedostaje su napredna znanja, tehnologija i finansije i ovim projektom će upravo to biti nadomešćeno, istakao je predsednik Opštine, Branko Radosavljević.

- U Srbiji ima oko 1.100 destilerija i veliki je broj registrovanih. Regionalna asocijacija proizvođača rakije 'Šumadijska rakija' je najbrojnija i stalno joj se pridružuju novi članovi - rekao je Goran Mijailović, predstavnik Asocijacije. Potpisivanje ovog ugovora značajno je i za potrošače, i proizvođače, jer se zajedno sa dobavljačima, postiže kontrola kvaliteta u skladu sa zakonima koji regulišu ovu oblast.

biznis.kurir.rs