Inspektori za sigurnost hrane iz Velike Britanije podelili se za portal Ekspres šta nikada ne kupuju u prodavnicama. U pitanju su četiri proizvoda koja koristimo u gotovo svakodnevnoj upotrebi.
Jedan od proizvoda na koji inspektori posebno upozoravaju je nepasterizovano mleko, koje se obično naziva sirovo.
Za razliku od pasterizovanog mleka, koji se podvrgava procesu zagrevanja kako bi se eliminisali patogeni i produžio rok trajanja, sirovo mleko zadržava svoje prirodno stanje.
Ovaj nedostatak pasterizacije predstavlja rizik za potrošače, jer sirovo mleko može da sadrži štetne klice kao što su salmonela, ešerihija koli, listerija, brucela i još mnogo toga.
Slično tome, sirove klice, kao što su klice rotkvice, lucerke i deteline, predstavljaju izazove u pogledu bezbednosti hrane. Dok se klice smatraju hranljivim dodatkom obrocima, one, takođe, mogu da sadrže štetne bakterije poput ešerihije koli i salmonele.
Prethodno rezani proizvodi, koji se obično nalaze u prodavnicama prehrambenih proizvoda i prodavnicama, takođe izazivaju zabrinutost iz perspektive bezbednosti hrane.
Kada je reč o toploj hrani, gde su gotovi artikli izloženi za kupovinu, održavanje odgovarajuće temperature je ključno za sprečavanje rasta bakterija.
kurir.rs/Telegraf Biznis