3 KORE, MNOGO FILA, A PRE PEČENJA GORAN OBAVEZNO URADI I OVO: On je najbolji buregdžija u Srbiji i otkriva neke tajne svog zanata

screenshot Youtube/paqito__

Čačak je grad poznat po pečenju, a sada imaju i najboljeg buregdžiju u Srbiji. Tu titulu Goran Pavlović osvojio je posle tri decenije pravljenja bureka.

Sa mesom ili sa sirom – jedino je pitanje koje muči ljubitelje bureka kad svrate kod zvanično najboljeg buregdžije u Srbiji.

- Pravim sa tri kore. To je za mene majstorski burek. Tako sam naučio. Tako su stari čačanski majstori radili. Inače, pravi se sa četiri, pa i pet kora - objašnjava ovaj buregdžija. Dodaje da su to izmislili ovi što rade na kilažu burek da bi onda bio teži.

- Prodaš gomilu kora, a unutra ništa. A ja radim sa tri kore i dva fila - kaže Pavlović.

screenshot Youtube/paqito__ 
foto: screenshot Youtube/paqito__

To kako Pavlović radi, učinilo je da Čačak, osim po pečenju, postane čuven i po bureku. Čačak nije jedino što spaja ova dva specijaliteta.

- Burek mora odstoji bar pola sata nakon što se ispeče. Da bi to bilo dobro. Kao vruće pečenje kada se odmah iseče i samo legne, tako i burek - kaže Pavlović.

Ipak ima sličnosti između bureka i pečenja? Moraju da odstoje pola sata.

screenshot Youtube/paqito__ 
foto: screenshot Youtube/paqito__

- Pa da. Grad pečenja i bureka - kaže Dragan.

PRELAZE VELIKE RAZDALJINE DA BI PAZARILI BUREK

U gradu pečenja i bureka ima onih koji su spremni da pređu po nekoliko kilometara da bi pazarili baš u ovoj buregdžinici.

- Pet pekara sam prošao, ne postoji ovakav burek nigde u Zapadnoj Srbiji, nigde. Zato što je najbolji.

Sve je manje buregdžija koji burek prave ručno. Danas, uglavnom mašine sve pripremaju.

Iako se o ukusima ne raspravlja – ukus kaže da su vredne ruke majstora nezamenjive.

(Kurir.rs/N1)