Foto: Shutterstock

nema stabilizacije

RAČUNI KASNE, A ŠTA SA POPUSTIMA? Mnogim građanima poštari još nisu dostavili koverte sa zaduženjima, postoji rešenje

InfoBiz

Komunalna preduzeća trudila su se da zbog štrajka pošte i hakerskog napada na EPS potrošači ne budu uskraćeni za popuste, niti na bilo koji način oštećeni. Situacija sa računima, ipak, još se nije stabilizovala.

Novembarski i decembarski računi za struju, zbog štrajka poštara i hakerskog napada na EPS, mogli su sa popustom od pet procenata da se plate do 29. januara. Međutim, izgleda da decembarski računi još nisu stigli svim građanima.

- Decembarski račun za struju su pogrešili, nekome su naplatili više, a meni nisu - kaže jedan sugrađanin. I drugi sagrađanin tvrdi da mu nije stigao račun za struju.

foto: Shutterstock

Postavlja se pitanje da li će građani koji još nisu dobili račune za struju moći da ostvare popust.

Iz EPS-a kažu da su svi decembarski računi dostavljeni "Pošti Srbije", a od 22. januara ponovo radi portal Uvid u račun.

Dug uz kamatu

Na decembarskim računima za gas pojavila se stavka – dug iz oktobra uz kamatu. Iz "Srbijagasa" kažu da je zbog štrajka poštara došlo do izvesnih nejasnoća u računu.

- Računi nisu stigli na vreme, jer smo dužni prema zakonu za ono što je stiglo, a nije plaćeno, da obračunamo kamatu. Produžili smo valutu za oktobarski račun do decembra. To je zbunilo ljude, jer nisu svi knjigovođe. Ako ima nesporazuma, mogu da odu u 'Srbijagas' ili na naš sajt. Odgovorno tvrdim da niko neće biti oštećen ni za jednu paru - kaže direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović. I druga preduzeća imala su problema zbog kašnjenja računa, pa su produžavala rokove kako bi građani mogli da ostvare predviđeni popust, na primer, Telekom Srbija.

foto: Shutterstock

Pomeranje roka za plaćanje

U situacijama kada isporuka računa kasni, "Pošta" obaveštava "Telekom", a oni korisnike. "Infostan", koji ima oko 800.000 korisnika, a polovina ostvaruje popust, svakog prvog u mesecu započinje distribuciju računa.

BIĆE POMEREN ROK ZA PLAĆANJE

Zbog praznika u februaru će, kako su rekli, pomeriti rok za plaćanje januarskih računa.

- Ovom prilikom obaveštavamo korisnike da je rok za korišćenje popusta pri plaćanju januarskih računa produžen do subote, 17. februara, zbog obeležavanja Dana državnosti, koji se praznuje 15. i 16. februara - saopšteno je iz "Infostana".

Pre nekoliko meseci, u vreme kašnjenja računa, iz "Pošte Srbije" su rekli da račune primaju i dostavljaju na osnovu ugovora koje imaju sa komunalnim preduzećima.

U tim ugovorima definisana je obaveza Pošte da račune građanima isporuči najkasnije pet radnih dana od datuma prijema.

(Kurir.rs/RTS)