Foto: BERND WUSTNECK / AFP / Profimedia

stečaj

JOŠ JEDAN ŠOK U NEMAČKOJ NA POČETKU GODINE: Poznati prehrambeni lanac zatvara 75 pekara VIŠE OD 500 RADNIKA OSTAJE BEZ POSLA

InfoBiz

Više od 500 radnika čuvenog nemačkog lanca pekara Lila Bekar ostaće bez posla!

Stvari su donedavno izgledale dobro za posrnuli lanac pekara koji je spas tražio u stečajnom postupku, međutim, sada stiže loša vest o otpuštanju radnika. Lanac pekara nadao se da će napokon doći do pozitivnih pomaka u poslovanju nakon pokretanja stečajnog postupka u samoupravi.

Sada je međutim slučaj preuzeo stečajni upravnik i kompanija je u utorak saopštila da 500 od 1.600 radnika mora da dobije otkaz.

Lanac pekara Lila Bekar podneo je zahtev za samoupravnu nesolventnost u oktobru 2023. za podružnice u Berlinu, Meklenburgu, Brandenburgu i Šlezvig-Holštajnu.

foto: BERND WUSTNECK / AFP / Profimedia

Nemački mediji navode da je u decembru odustao i poslednji mogući investitor za preuzimanje cele kompanije tako da će 75 od 230 poslovnica u četiri države biti zatvoreno.

- Celokupno rešenje za Lila Bekar nije uspelo usled teških tržišnih uslova zbog povećanja cena energije i sirovina. Od toga trpe i druge pekare - navode iz kompanije.

Stečajni upravnik Kristijan Graf Brokdorf žali zbog otpuštanja gotovo trećine radne snage.

- Jedino tako imamo realnu mogućnost da zadržimo većinu poslovnica i oko 1.100 radnih mesta - navodi Brokdorf.

To će biti slaba uteha za oko 500 radnika koji će ostati bez posla.

(Kurir.rs/Feniks magazin/Preneo Z.Ko)