Foto: Instagram/mali_sinisa

"SRBIJA JE NA PRAVOM PUTU KA ISPUNJENJU SVIH CILJEVA": Šef delegacije MMF razgovarao sa Malim, pohvalio reforme i napredak

InfoBiz

Ministar finansija Siniša Mali je razgovarao sa delegacijom MMF povodom drugog razmatranja stendbaj aranžmana koji je Srbiji odobren u decembru prošle godine.

- Svi strukturni ciljevi koje smo do sada imali u programu su ispunjeni i Srbija je na taj način na pravom putu u smislu ispunjenja svih dogovorenih ciljeva i obaveza u okviru aktuelnog aranžmana - poručio je šef delegacije Međunarodnog monetarnog fonda Donal Mekgetigan u razgovoru sa ministrom Malim.

Srbiju očekuje usvajanje budžeta za narednu godinu i u njemu nema nikakvih iznenađenja, na tragu smo politike koju smo do sada sprovodili, rekao je Mali.

- Likvidni smo i na dobrom smo putu, redovno ispunjavamo sve obaveze. U daljim reformama ključna ostaje energetika i restrukturiranje EPS, ali reformišemo i poresku administraciju i držimo se svih fiskalnih pravila. Efekti svega što smo uradili su ogromni - dodao je Mali i zaključio da je aranžman iz predostrožnosti dobar za Srbiju, koja se dobro bori sa efektima svetske krize.

Mekgetigan je ocenio je da je evidentan napredak Srbije i da su razgovori oko budžeta bili vrlo uspešni i završeni u kratkom roku.

U saopštenju Ministarstva finansija se dodaje da je Mekgetigan pohvalio i sistem "Iskra", centralni informacioni sistem obračuna zarada svih zaposlenih u javnom sektoru, u koji će za dva meseca, kako je naglasio Mali, biti uključeno 296.000 ljudi, a zajednički će raditi na nastavku implementacije sistema koji uvodi red u taj segment.

Misija Monetarnog fonda u Srbiji počela je 19. oktobra i trajaće do 31. oktobra.

Srbiji je ova međunarodna finansijska institucija krajem prošle godine odobrila dvogodišnji stendbaj aranžman vrednosti oko 2,4 milijarde evra. Aranžman je podrška dogovorenom ekonomskom programu Srbije.

Kurir.rs