Nestrpljenje raste: Apple predstavlja novi iPhone 16
Foto: Shutterstock

Nestrpljenje raste: Apple predstavlja novi iPhone 16

Biznis -

,,Da li koristiš Apple ili Android“ pitanje je koje često čujemo i možda najbolje oslikava dugogodišnju tržišnu dominaciju kompanije Apple. Novi iPhone 16 dolazi u trenutku kada Apple beleži rekordne rezultate – sa impresivnim rastom prihoda i neprekidnim ulaganjem u inovacije. Stoga nije iznenađujuće što svet s nestrpljenjem očekuje novi iPhone 16. Isto uzbuđenje vlada i u našoj zemlji, gde potrošači jedva čekaju da saznaju kakve inovacije donosi ovaj telefon.

U nastavku pogledajte da li možete ostvariti neki prihod istražujući kompaniju koja proizvodi vaše omiljene telefone.

Apple – sinonim za tržišni uspeh

Kompanija Apple osnovana je 1976. godine i kontinuirano beleži izvanredne prihode i tržišne uspehe. Primera radi, od 2011. godine Apple je bila najveća kompanija na svetu po tržišnoj kapitalizaciji, osim kada je Microsoft bio na toj poziciji između januara i juna 2024. godine. U 2023. godini, Apple je bila najveća tehnološka kompanija po prihodu, koji je iznosio 394,33 milijarde dolara. Takođe, iste godine je bila četvrti najveći prodavac ličnih računara po broju prodatih jedinica, najveća proizvodna kompanija po prihodu i najveći prodavac mobilnih telefona na svetu. Apple, takođe, zauzima prvo mesto na Interbrand-ovoj listi najvrednijih brendova u 2023. godini, sa vrednošću od neverovatnih 502,86 milijarde dolara.

Proizvodi kompanije Apple privlače pažnju velikog dela svetske populacije i izuzetno su popularni. Širom sveta, poznato je pitanje: „Da li koristiš iPhone ili Android?“, koje pravi značajnu razliku između iPhone telefona i drugih uređaja. Isto pitanje se često može čuti i u našoj zemlji, te se može zaključiti da je popularnost Apple proizvoda ovde jednaka kao i svuda u svetu. Naime, interesovanje za Apple proizvode, posebno iPhone telefone, postoji još od trenutka kada ih zvanično nije bilo na našem tržištu. Posedovanje ovih proizvoda smatralo se prestižem i statusnim simbolom. Situacija je do danas ostala nepromenjena, te interesovanje za ovim proizvodima sve više raste, a svako predstavljanje novog iPhone modela pomno se prati i dovodi do stvaranja ,,pre-order“ lista kod svih distributera u Srbiji.

Izvanredni podaci iz izveštaja za treći kvartal

Kompanija Apple je objavila finansijske rezultate za treći kvartal fiskalne 2024. godine, koji je završen 29. juna 2024. godine. U izveštaju se navodi da je ostvarila kvartalni prihod od 85,8 milijardi dolara, što predstavlja povećanje od 5% u poređenju sa istim periodom prošle godine. Kvartalni dobitak po akciji iznosio je 1,40 dolara, što je povećanje od 11% u odnosu na prošlu godinu. Takođe, kompanija je izvestila o rekordnom prihodu za jun kvartal od 85,8 milijardi dolara, što je povećanje od 5% u odnosu na prethodnu godinu. Tokom kvartala, kompanija je najavila neverovatne nadogradnje softverskih platformi, uključujući Apple Intelligence, revolucionarni sistem lične inteligencije koji stavlja moćne, privatne generativne AI modele u srce iPhone-a, iPad-a i Mac-a.

Rekordni poslovni učinak tokom kvartala generisao je rast EPS-a od 11% i skoro 29 milijardi dolara u operativnom novčanom toku, omogućavajući kompaniji da vrati više od 32 milijarde dolara akcionarima. Kompanija takođe navodi da je broj aktivnih uređaja dostigao novi rekord u svim geografskim segmentima, zahvaljujući veoma visokom nivou zadovoljstva i lojalnosti korisnika.

Kao što možete da vidite sami, Apple beleži konstantan rast i rekordne prihode. Zašto ne biste pokušali da iskoristite ovu situaciju i trgujete cenom akcija kompanije Apple? Prijavljivanjem na KapitalRS, dobićete besplatan vodič o tome kako da trgujete cenama akcija i pristup 100% BESPLATNOM demo alatu za trgovinu. Registrujte se ovde!

Predstavljanje iPhone 16 moglo bi zaseniti predsedničku kampanju u SAD

Apple je oduvek voleo da stvara misteriju i nagađanja oko svojih proizvoda. Ovaj put kompanija je u početku zadržala neizvesnost oko tačnog datuma predstavljanja novog uređaja. Dok su neki izvori sugerisali da će to biti 10. Septembar, Apple je sada razjasnio situaciju i saopštio da će iPhone 16 biti predstavljen 9. Septembra. Predstavljanje novog iPhone 16 održaće se u sedištu Apple-a u Kupertinu, država Kalifornija. Kompanija se odlučila na ovaj potez kako bi izbegla preklapanje sa prvom debatom između Donalda Trampa i Kamale Harris u okviru predsedničkih izbora u SAD, koja je zakazana za 10. septembar. Osnovni model je iPhone 16, pojačana verzija je iPhone 16 Pro, a nešto veća verzija, sa najjačim performansama, je iPhone 16 Pro Max. Mini verzija ima nešto slabije karakteristike, ali je cena pristupačnija.

Šta mislite kakve će biti karakteristike novog iPhone-a 16 i da li će predstavljanje ovog modela doprineti još većoj dominaciji i rastu kompanije? Da li mislite da znate dovoljno da donesete pametne odluke o trgovanju? Ako mislite da ste spremni da saznate više o trgovanju cenama akcija, registrujte se OVDE kako biste dobili besplatnu e-knjigu.

Ovaj tekst je pripremljen i odobren od strane investicionog savetnika, Svetislava Milutinovića, zaposlenog u Kapital RS Inc. a.d. Beograd, Severni bulevar 6, investicionog društva pod nadzorom Komisije za hartije od vrednosti Republike Srbije, broj dozvole: 5/0-02-672/18-16.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja