Proizvođač čipova koji pokreće revoluciju veštačke inteligencije
Foto: Shutterstock

Proizvođač čipova koji pokreće revoluciju veštačke inteligencije

Biznis -

Osnovana 1993. godine, Nvidia se pojavila kao dominantna kompanija u industriji poluprovodnika. U početku fokusirana na grafičke procesorske jedinice (GPU) za igrice, kompanija je proširila svoj asortiman na oblasti kao što su veštačka inteligencija, centri podataka i autonomna vozila. GPU-ovi kompanije Nvidia su postali okosnica modernog računarstva, pokrećući sve, od vrhunskih gaming računara do složenih AI modela. Kontinuirani razvoj ovih tržišta doveo je kompaniju Nvidia do toga da postane treća najveća kompanija na svetu, odmah iza Microsofta, a ispred Googla.

Nvidia's u Srbiji

Iako Nvidia nema direktno proizvodno prisustvo u Srbiji, tehnološki ekosistem zemlje se sve više prepliće sa proizvodima kompanije. Srpski tehnološki startapi i programeri u velikoj meri se oslanjaju na GPU-ove ove kompanije za svoje projekte veštačke inteligencije i mašinskog učenja. Pored toga, sve veći broj centara podataka u regionu predstavlja potencijalne mogućnosti za rešenja koje nudi kompanija Nvidia. Nvidia je takođe jedan od glavnih dobavljača za Nacionalnu AI platformu u Kragujevcu, koja se smatra vodećim projektom od nacionalnog značaja u oblasti veštačke intelegencije.

Kvartalni izveštaji kompanije NVIDIA: Pokretač tržišta

Objavljivanje kvartalnih izveštaja kompanije Nvidia događaji su koji utiču na kretanje tržišta. Odlični finansijski rezultati kompanije, zajedno sa njenom ulogom u pokretanju tehnološkog napretka, učinili su da se objavljivanje finansijskih izveštaja očekuje s nestrpljenjem.

Tipično, uoči objave, raspoloženje investitora je pojačano, pri čemu cene akcija često doživljavaju povećanu volatilnost. Nakon objave izveštaja, cena akcija kompanije Nvidia je značajno rasla.

Nedavna podela akcija u razmeri 10:1 koja se dogodila u junu pomogla je da se poveća likvidnost i dostupnost NVIDIA-e širem krugu investitora. Iako sama podela nije uticala na osnovnu vrednost kompanije ili značajno uticala na cenu akcija, mogla bi potencijalno uticati na sentiment investitora na duži rok.

Uoči objavljivanja kvartalnog izveštaja, koji Nvidia treba da objavi 28.8.2014., kako mislite da će se ponašati cena akcija? Ako verujete da znate odgovor, zar ne biste voleli da trgujete cenom akcija ove kompanije? Prijavite se sada na KapitalRS bez ikakvih troškova i dobićete potpuno besplatnu e-knjigu koja će vas voditi kroz platformu za trgovanje, a svoje veštine testirajte na na demo nalogu. Registrujte se danas!

Šta se očekuje od izveštaja koji će biti objavljen 28. avgusta

S obzirom na vodeću poziciju kompanije Nvidia na tržištu čipova za veštačku inteligenciju i stalnu zainteresovanost za generativnu veštačku inteligenciju, očekivanja za predstojeći kvartalni izveštaj su izuzetno visoka. Investitori će pažljivo pratiti podatke o:

Prihod od centra podataka: Učinak poslovanja centra podataka, koji je bio primarni pokretač rasta, biće ključni fokus. Potražnja za čipovima AI: Uvid u potražnju za Nvidia grafičkim procesorima za obuku i učenje veštačke inteligencije biće od ključnog značaja. Smernice za naredne kvartale: Investitori će biti željni da čuju izglede kompanije za ostatak godine.

Uoči objave prethodnog kvartalnog izveštaja, analitičari su procenili da će EPS (zarada po akciji) iznositi 0,51 dolara, dok je stvarni rezultat bio 0,56 dolara. Dana 30.4., na dan objavljivanja izveštaja, cena akcija je iznosila 86,4 dolara. U narednoj nedelji već je dostigla 92,14 dolara, što je povećanje od 6,6%. Kasnije je cena nastavila da raste, dostigavši vrhunac od 135,58 dolara na dan 18.6.

Isti analitičari trenutno predviđaju da će cena EPS biti 0,64 dolara. (Analitičari iz Yahoo Finance)

Kako mislite da će se cena akcija ponašati pre objavljivanja izveštaja i nakon toga? Da li je vreme da testirate svoje veštine? Registrujte se besplatno na KapitalRS i testirajte svoje veštine pomoću demo naloga, bez rizika. Registrujte se odmah i dobićete besplatan vodič za trgovanje!

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track