PROMENE CENA prirodnog gasa nakon prvomajskih praznika? Iskoristite ih NA OVAJ NAČIN.
Foto: Shutterstock

PROMENE CENA prirodnog gasa nakon prvomajskih praznika? Iskoristite ih NA OVAJ NAČIN.

Biznis -

Prema najavi direktora Srbijagasa, Dušana Bajatovića, od 1. maja bi trebalo da je obustavljeno subvencionisanje cena gasa od strane države, što je bilo raspravljeno i u Ministarstvima energetike i finansija. Očekivano je da je početkom meseca, sa odstupanjem od 1%, nastupilo pojeftinjenje gasa od 15% za privrednike, odnosno industrijske potrošače i one koji su na slobodnom tržištu – dok se cene gasa za domaćinstva nisu promenile, kako je Bajatović izjavio još tokom aprila1. Na prvi pogled, ovo su svakako dobre vesti za nas, naročito uzimajući u obzir aktuelne političke tenzije u svetu, a uprkos kojima državna snabdevenost Srbije prirodnim gasom trenutno nije ugrožena. Usled velikog broja domaćinstava koji će dobiti priključak na gas do kraja godine, za mnoge građane je olakšanje što se za cene gasa u njihovoj potrošačkoj kategoriji za sada ne predviđa poskupljenje.

Kako promene u ceni prirodnog gasa mogu biti izvor zarade, saznajte uz pomoć OVOG besplatnog priručnika

Iako je skorašnji rast cena nafte na tržištima uticao i na kretanja drugih energenata, na svetskim tržištima se ne očekuje turbulencija u cenama - bar kada je u pitanju prirodni gas. Zbog aktuelnih geopolitičkih neizvesnosti, ipak, mnogi ne smatraju da je garantovano da se takva očekivanja ispune.

Ukoliko bi usled eskalacije konfliktnih situacija i posledično narušenih uslova snabdevanja i uvoza/izvoza nastupile energetske krize ili značajne promene u cenama gasa – krajnji korisnici ovog energenta bi zasigurno teško pretrpeli takav udarac, jer se sami od takvih promena ne mogu efikasno zaštititi.

Ipak, jedan način kako se u energentima može naći finansijska prednost, jeste učestvovanje u njihovom tržištu, odnosno kroz trgovanje njihovim cenama.

Trgovanje cenama sirovina (naspram trgovanja samim sirovinama) daje mogućnost da se dobit ne ostvaruje kroz konkretnu vrednost robe, već ulaganjem u promene te vrednosti – koje, bile velike ili male, su gotovo stalne. Kako se trguje cenama prirodnog gasa možete pronaći u priručniku koji je za zainteresovane svih nivoa (pred)znanja pripremio KapitalRS.

Besplatno ga možete preuzeti OVDE.

1 RTS

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track