DRŽAVA DAJE ČAK 530€ PO HEKTARU ZA PROIZVODNJU ZDRAVE HRANE Ovo postaje jedan od glavnih srpskih aduta POGLEDAJTE BROJKE
Organska poljoprivreda postaje sve važnija u savremenom društvu koje teži održivosti i zdravijem načinu života. Ovaj vid proizvodnje hrane ne koristi sintetičke pesticide i đubriva, čime se čuva prirodna plodnost zemlje i promoviše biodiverzitet. Kao rezultat, organski proizvodi su ne samo bezbedniji za konzumaciju, već i njihova proizvodnja doprinosi zaštiti životne sredine i očuvanju prirodnih resursa.
Da bi hrana koju proizvedu mogla da ponese epitet zdrave ili organske, proizvođači moraju da ispune niz uslova prilikom njenog uzgoja, a ako je suditi po najnovijim podacima srpski poljoprivrednici su na dobrom putu da ovakav tip proizvodnje prihvate kao ravnopravan i neophodan.
Naime, u poslednjih deset godina ukupna površina pod organskom proizvodnjom povećana je za 254 odsto, a samo u 2023. u poređenju sa godinom ranije zabeležen je rast od 16 %. Podaci pokazuju da se organska proizvodnja u Srbiji prošle godine odvijala na ukupnoj površini od 29.109 ha.
- Pre 13 godina organskom proizvodnjom se bavilo 1.000 gazdinstava, danas ih je 7.000. Svi smo krenuli u novu eru zdravog načina života - rekla je je ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković i dodala da rastemo u organskoj proizvodnji 20-25 procenata i pratimo svetske trendove.
Prema njenim rečima, ovo je direktna posledica velikih ulaganja države u organsku proizvodnju.
- Mi imamo 300 puta veći broj poljoprivrednika koji se bave organskom proizvodnjom danas. Sve su to rezultati velikih ulaganja iz prethodnog perioda. Da li treba još - sigurno da treba. Da li je poljoprivreda strateško opredeljenje države - jeste. Da li ćemo još više finansirati, hoćemo sigurno, a to pokazuje i budžet za 2024. godinu namenjen poljoprivredi -istakla je resorna ministarka.
Subvencije nikad veće
Svi oni koji se bave ili žele da se bave biljnom organskom proizvodnjom mogu da konkurišu za državne subvencije koje su čak za 250% veće od onih koje se dodeljuju za konvencionalnu proizvodnju.
To u praksi znači da će oni poljoprivrednici koji ispunjavaju uslove organske proizvodnje dobiti ček 63.000 dinara po hektaru, o čemu je govorila i ministarka.
- 63.000 dinara po hektaru je subvencija za organsku proizvodnju i to je uvećanje od 250 odsto u odnosu na konvencionalnu proizvodnju. Ovo nikada ranije nije isplaćivan. Poljoprivrednici su vrlo su zadovoljni i u prilog tome govori i činjenica da se svakim danom registruje sve više gazdinstava koja se bave organskom proizvodnjom - rekla je Tanasković i objasnila da i oni koji se bave organskom proizvodnjom u sektoru stočarstva takođe dobijaju znatno više novca od kolega koji proizvode na konvencionalan način.
- Što se tiče organske stočarske proizvodnje, tu je subvencija uvećana za 40 odsto. Dakle, ako je 40.000 dinara po grlu u konvencionalnoj, onda je 40 odsto veća u organskoj - istakla je Tanasković.
Država plaća pola sertifikata za organsku proizvodnju
Ipak, da biste se danas bavili organskom proizvodnjom, ne možete samo da kupite zemlju i posadite neku biljnu kupturu. Potrebno je da posedujete sertifikat koji će potrošačima, ali i nadležnim organima pokazati da su zadovoljeni svi uslovi organske proizvodnje, odnosno da su u skladu sa Zakonom o organskoj proizvodnji i propisima donetim na osnovu njega.
Dobra stvar je što oni koji su zainteresovani da se bave ovom granom poljoprivrede ne moraju u potpunosti iz svog džepa da pokriju sertifikat.
Pored direktnih davanja po hektaru i grlu postoje i druge mere namenjene ovoj grupi poljoprivrednih proizvođača. Naime, Ministarstvo poljoprivrede, odnosno lokalne samouprave, takođe refundiraju deo troškova za sertifikaciju uključujući i troškove laboratorijskih analiza, i to u iznosu od 50%, odnosno 65 % ( za proizvođače iz predela sa otežanim uslovima u poljoprivredi) od ukupnih troškova.
Gde se šta proizvodi u Srbiji
Kada je reč o kulturama koje se u Srbiji gaje po organskim principima, u Vojvodini prevladava organska proizvodnja žitarica. U centralnoj Srbiji to je voćarstvo i uzgoj jagodastog voća, pre svega malina i kupina koje su najzastupljenije. Na jugu, jugoistoku i jugozapadu zemlje zastupljena je stočarska proizvodnja.
Da se beleži trend rasta kada je u pitanju organska proizvodnja - jasno je. Što kada se radi o ljudima koji se njome bave, što kada se radi o subvencijama Ministarstva poljoprivrede.
S druge strane, broj ljudi koji su zainteresovani za zdraviju hranu sve je veći, te je i korelacija između ovih trendova rasta vrlo uočljiva. Budućnost, zato, zavisi od zajedničkog rada svih uključenih u lanac. Od nadležnih institucija, razvoja tržišta i podizanja svesti građana i šire javnosti o prednostima organske poljoprivrede.
"DAĆU SVE OD SEBE DA SE SAČUVA MIR I STABILNOST" Vučić: "Biću opet ponosan zato što sam bio na strani časti, na strani slobode, na strani istine" (VIDEO)