AKCIJE AMAZONA SKOČILE preko 15% u 2024. i učinile BEZOSA NAJBOGATIJIM ČOVEKOM NA SVETU
Foto: Promo

AKCIJE AMAZONA SKOČILE preko 15% u 2024. i učinile BEZOSA NAJBOGATIJIM ČOVEKOM NA SVETU

Biznis -

Džef Bezos možda nije toliko često na naslovnim stranama kao Tesla i Ilon Mask, ali cena akcija Amazona lagano nadmašuje Teslu ove godine. Rast akcija Amazona od preko 15% u ovoj godini doveo je Bezosa do toga da prestigne Maska na listi svetskih bogataša.

KapitalRS, za sve koji su zainteresovani da nauče kako da trguju cenom akcija Amazona putem interneta (takozvani finansijski ugovor za razliku, engl. CFD) ili jednostavno žele da prošire svoje znanje, pripremio je besplatni vodič “Kako trgovati cenom akcija”. Vodič je prilagođen svim nivoima znanja i možete ga preuzeti preko linka ispod.

Besplatni vodič “Kako trgovati cenom akcija” preuzmite ovde.

Iako je Amazon započeo svoj život kao onlajn prodavnica, brzo se proširio i uključio svoju visoko profitabilnu Amazon Web Services (AWS) cloud diviziju. Kompanija je takođe proširila upotrebu veštačke inteligencije u svojim proizvodima. Amazon je koristio generativnu veštačku inteligenciju u svom asistentu Aleksa i stvorio Rufusa kao generativnog AI asistenta za kupovinu. Amazon Bedrock se koristi za izgradnju AI aplikacija na AWS oblaku.

U novembru 2023. godine kompanija je predstavila svoj novi čip koji se koristi zajedno sa čipovima kompanije NVIDIA. Kompanija takođe ima chatbot pod nazivom Amazon Q za kompanije, koji bi se na kraju mogao direktno takmičiti sa ChatGPT-ijem koji podržava Microsoft i Google-ovim Geminijem.

Investitori stoga smatraju Amazon akcijom koja će verovatno imati koristi od razvoja AI i poboljšanja tehnologije čipova koje nude NVIDIA, ARM i AMD.

Bezosov Blue Origin se direktno takmiči u poslu svemirske industrije sa SpaceX-om Ilona Maska, a obojica žele da pošalju ljude nazad na Mesec u svojim svemirskim letelicama. Navodno rivalstvo postalo je javno 2013. godine nakon što je Blue Origin uložio protest protiv SpaceX-a kako bi umanjio šanse da obezbedi ugovore sa NASA-om. Od tada su dve kompanije bile uključene u brojne druge sporove zbog kojih su obojica sparingovala na Tviteru / Eksu.

Dok se cena Tesle povukla, akcije Amazona nastavljaju da rastu i njegova cena je skočila za 17,25% do sada ove godine. Velika prolećna rasprodaja (od 20. do 25. marta) na Amazonu, koja je prvi put dostupna svima, može pružiti dodatni podsticaj u narednim nedeljama.

Besplatni vodič “Kako trgovati cenom akcija” preuzmite ovde.

Izvori: The New York Times, NBC News, GeekWire, MarketWatch

Ovaj tekst je pripremljen i odobren od strane investicionog savetnika, Svetislava Milutinovića, zaposlenog u Kapital RS Inc. a.d. Beograd, Severni bulevar 6, investicionog društva pod nadzorom Komisije za hartije od vrednosti Republike Srbije, broj dozvole: 5/0-02-672/18-16.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja