Studenti polako pristižu u Beograd. Oni koji nisu našli mesto u domu, traže cimera. Samo sajt cimeri.rs ove godine posetilo je 13.500 ljudi. Studentske sobe, koje su nekad izdavale gazdarice, kao da su iščezle, a za mnoge je jedino rešenje za visoke kirije - podela troškova.

"Tražim cimera" često je ponavljana rečenica ovog septembra. Studenti se vraćaju u grad. Potražnja podiže cene stanova, nekad i dvostruko. Novo je da su mladi, ipak, sve snalažljiviji. Udruže se, pa dvoje, troje ili četvoro njih - deli stan.

- Stan sam našao i onda sam odlučio da tražim cimera, jer je mnogo lakše. Pošto su cene skočile, svi misle da je mnogo teže naći stan, međutim mnogo je teže naći cimera - kaže Adrej Bantulić student Elektrotehničkog fakulteta.

Ko je idealan cimer

A trebalo bi da cimer bude uredan, da ne puši, da poštuje tuđi mir i dogovor, da je druželjubiv i komunikativan. Tako bar piše u većini oglasa na sajtu specijalizovanom za traženje cimera.

- Poznajem ljude koji su tražili cimere preko aplikacija i preko fejsbuk grupa i uglavnom to nije ispadalo dobro, premalo informacija ima o toj osobi, nemoguće je uraditi tu pozadinsku proveru te osobe preko aplikacije i slično - kaže Luka Milivojević, student četvrte godine Elektrotehičkog fakulteta.

student.jpg
Profimedia 

Najlakše je kad poznanici postanu cimeri, ljudi iz istog mesta ili sa istog fakulteta. Tako su i Andrej Bantulić i Luka Milivojević iz Kraljeva, inače, studenti Elektrotehničkog fakulteta, došli u Beograd u nameri da zajedno iznajme stan i to se ispostavilo kao dobro rešenje.

- Prva godina je bila najteža za navikavanje, posle smo se i upoznali, mnogo je drugačije živeti sa nekim i biti prijatelj. Što se tiče obaveza, sve se deli na pola - neko pere sudove, neko pere veš. Menza nam je izvor ishrane i tu se najviše para sačuva. Mesečno potrošimo 30.000 dinara na neki život, hranu, prevoz i kiriju - kaže Andrej Bantulić.

Studentski domovi najjeftiniji

U studentskim domovima je jeftinije, ali nemaju svi na njih pravo. Ko dobije sobu, dobio je i društvo - u jednoj sobi po dvoje, troje, a ima i četvorokrevetnih i petokrevetnih. Smeštaj je od 1.500 do 2.800 dinara mesečno, a hrana u menzi oko 10.000 dinara.

profimedia0070059056.jpg
Ilustracija Profimedia 

- Prva raspodela je za brucoše u septembru u studentskom domu Karaburma. Konačna rang lista biće objavljena 25. sepembra, a 26, 27. i 28. septembra biće sprovedene raspodele za devojke pošto ih ima više, dok će 30. septembra biti raspodela za muškarce - rekao je Goran Minić, direktor ustanove studentski centar Beograd.

I dok čekaju da vide jesu li na listi, studenti se raspitaju. Traže po fejsbuk grupama, sajtovima, oglasima. Polažu prvi ispit snalažljivosti. A nije lako snaći se u velikom gradu nekome ko dolazi iz daleka. Dogovor kuću gradi, pa i cimersku.

Stan u centru grada može da se iznajmi za oko 200 evra po osobi. Ako ste već našli cimere i povoljan stan, jedino što vam preostaje je da u indeksu ređate dobre ocene.

biznis.kurir.rs/RTS