TRAŽE ČAK 8.000 SEZONSKIH RADNIKA! Radi se 7 sati, a evo koja zanimanja su hitno potrebna
Najveća hotelska kompanija u državnom vlasništvu u Crnoj Gori, Hotelska grupa “Budvanska rivijera” otvorila je vrata za sezonski rad za gotovo 600 radnika.
Sobari/ica, glavni kobobar/ica, koordinator/ica plaže i bazena, radnik/ca na naplatnoj rampi, lift-boj, pomoćni radnik/ca u magacinu veša, spoljni momak kuvar/ica specijalista, recepcioner/ka, čeker/ica – kasir/ka, vozač elektrovozila za transport hrane, pekar/ka, prodavač/ica, nadzornik/ica za higijenu, spacilac/teljka, animator/ka, magacioner/ka, samo su neka od zanimanja u seriji oglasa koji su raspisani uoči vikenda.
Time je zvanično i otvoren “lov” na sezonske radnike u Budvi, jedno od najtraženijih zanimanja, jer je turističkoj privredi potrebno gotovo 8.000 ljudi za predstojeće leto.
Nažalost, kako u razgovoru za “Vijesti” kažu sagovornici, interesovanje radnika iz Crne Gore već nekoliko leta je malo, jer većina njih odlazi da radi u susednu Hrvatsku.
Ugostitelji se susreću sa velikim poteškoćama i procedurama kako bi radnici iz susednih država, ali i ostalih, jer minulog leta u hotelima su radili ne samo državljani Srbije, Bosne i Hercegovine, Makednonije, već i Moldavije, čak i Indije, zaposlili tokom letnje sezone i nadomestili nedostatak radne snage.
Kako je “Vijestima” rečeno u HG “Budvanska rivijera” svim sezonskim radnicima obezbeđen je smeštaj i tri obroka.
- U susret predstojećoj turističkoj sezoni, ‘Budvanska rivijera’ oglasila je slobodna radna mesta. Svake godine imamo potrebu za 600 sezonskih radnika, različitih profila. Na sajtu Zavoda za zapošljavanje Crne Gore objavljena je potreba za radnicima na pozicijama sobarica, konobara, barmena, kuvara, pekara, poslastičara, pomoćnih radnika u kuhinji, servira, higijeničarki i drugih. Primera radi, hotelskoj grupi je potrebno oko 120 sobarica, 50 higijeničarki, 50 konobara, 50 kuvara… Reč je o veoma značajnom broju sezonaca koji su godinama unazad deficitarni i kojih ih je sve manje na tržištu rada Crne Gore - navode u PR službi.
Lani angažovano 60 Indijaca
Kako ističu, preduzeli su dodatne mere obezbijeđena radne snage i pronašli nove izvore angažovanja sezonaca sa dalekih tržišta.
- Prošle godine su prvi put u našoj kompaniji angažovani Indijci, oko 60 njih, a očekujemo da će ove godine taj broj biti i veći. Popunjeni su i predati zahtjevi za vize i očekujemo njihov dolazak do aprila.
Podsećaju da su nastavili sa velikim investicionim ciklusom, podizanjem nivoa kategorije najvećeg turističkog naselja na crnogorskoj obali – "Slovenskoj plaži".
- Nakon adaptacije vila ‘Maslina’ i ‘Ruzmarin’ u 2022. godini, TN ‘Slovenska plaža’ ove godine realizuje jos adaptaciju četiri vile: ‘Limun’, ‘Magnolija’, ‘Kana’ i ‘Mirta’. Adaptacijom će se standard u 334 smještajne jedinice sa tri podići na četiri zvezdice.
Državi potrebno 20.000 radnika
Predsedenik Udruženja ugostitelja Budve Aleksandar Laki Jovanović ističe da je Crnoj Gori u sektoru smeštaja i ugostiteljstva sezonski potrebno oko 19.000 do 20.000 sezonaca.
- Što se tiče Budve, procena je da je to oko 7.000 do 8.000 hiljada sezonaca. Tako da je to i dalje gorući problem, ne samo Crne Gore već i ostalih turističkih zemalja. Problem sa Crnom Gorom je taj što su plate, iako povećane, i dalje manje u odnosu na naše konkurente. Nažalost, naš obrazovni sistem ne prati potrebe tržišta rada i prinuđeni smo da uvozimo radnu snagu sa strane - istakao je Jovanović za “Vijesti”.
Prema njegovim rečima, i ove godine će biti veliki problem naći kvalifikovanu radnu snagu.
- U prilog nam ne idu zakonska rešenja, spora administracija i nemogućnost da se elektronski prijavljuju radnici iz inostranstva. Ministarstvo unutrašnjih poslova, u čijoj je nadležnost ova oblast, mora se modernizovati, a kao primer može poslužiti hrvatsko zakonodavstvo u ovoj oblasti.
Opštine najveći konkurenti
Predsednik Udruženja hotela Crne Gore Nikola Pejović navodi da je problem sezonske radne snage akutan, te da otežavaju procedure angažovanja radne snage iz inostranstva, jer interesovanje domaće radne snage je malo, a i ne može zadovoljiti potrebe hotelske i restoraterske industrije.
Pejović, vlasnik budvanskog hotela "Grbalj", ističe da su najveći konkurenti po pitanju radne snage postale opštine i državna i opštinska preduzeća.
- Imamo situaciju da nam konobari, kuvari i ostala radna snaga prelaze da rade u opštine, opštinska preduzeća, poput komunalnih, vodovoda, i u lokalnu ili državnu administraciju, i mi ostajemo bez radne snage. Jednostavno, njima je primamljivije tamo da rade, iako su im plate kod nas mnogo veće. Tamo imaju, sada će to biti, sedmočasovno radno vreme, pauze, slobodne vikende, praznike, zimnice, regrese… - upozorava Pejović.
On navodi da je sve više ukrajinskih državljana zainteresovano da radi tokom sezone i cele godine u hotelima i restoranima.
biznis.kurir.rs/Investitor
OVAKO NAS VARAJU U RESTORANIMA: Konobari ne kažu ništa, već samo donesu račun - naplate i ono što niste poručili, a ovo im je IZGOVOR!