EKONOMISTA I GLUMICA U VRANJU RAZVILI TOP BIZNIS: Boba i Jelena jedini u Srbiji imaju ovakvu radnju i rade po receptu starom 200 godina
Slobodan Boba Antić (35) i njegova supruga glumica Jelena Filipović Antić iz Vranja vlasnici su Samsare dobrog ukusa. Kod njih se osim samse mogu kupiti domaće pite, vanilice, salčići i propeć.
Boba je po struci ekonomista, ali su kako kaže ljubav prema testu i neobičan spoj sa tradicijom bili presudni u nastajanju Samsare, a on je po svemu sudeći briljirao u nesvakidašnjem pekarstvu i to za kratko vreme..
Supruga Jelena je glumica, ali radi dobar deo posla u Samsari, zadužena za marketing i pripremu svega potrebnog za nastajanje finalnih proizvoda od testa. Ovo nije pekara, ovo je zanatska radnjica sa tim nekim starim lepim stvarima od dobrog testa, napominje sagovornik Kurira Slobodan Boba Antić.
Najprodavaniji su samsa i salčići, a paleta proizvoda je izuzetna. Glavna i osnovna pita im je samsa, otuda i naziv Samsara. Pored nje tu
su domaće pite sa spanaćem, prazilukom sa kupusom, sredom i petkom u ponudi su i posne pite. Samsara ima starinski "propeć" i taranu, salčiće i domaće vanilice. Primamljiva ponuda i za sladokusce i za slanokusce.
- Samsara je nastala sa idejom da Vranju priuštimo nešto što ono zaslužuje a to je prava pravcijata domaća samsa po receptu starom više od 200 godina kao i domaće pite, salčići vanilice i te starinske stvari najlepših ukusa. U pripremi naših proizvoda isključivo koristimo prave domaće sastojke. Uskoro ubacujemo dve nove pite, pitu sa koprivom i pitu sa prženicom i kiselim paprikama. Za salčiće nabavljamo dobro i kvalitetno salo iz prirodnog rezervata, čistimo ga, meljemo i onda pravimo salčiće. Proces nije jednostavan, ali se trudimo da nabavimo najbolje sastojke za sve - objašnjava Boba.
Za ove neobične preukusne starinske đakonije zadužen je naš kulinarski majstor Boba. Za sada mesi sam i kaže da izlazi na kraj sa porudžbinama, ali uskoro će morati da traži pomoć zbog Beograda, gde planira da Samsara proširi svoju delatnost.
- Iskreno se nadam da ću imati dosta porudžbina ovde i u Beogradu. Sve se kupuje na gram tako da je gram dinar koncept kod nas i vrlo bitna stvar , a to dosta ljudi već zna u gradu da svaki prvi kupac, svakog dana jede gratis kod nas. Obrok po njegovom izboru je gratis, a trudnice kod nas imaju pravo prioriteta kupovine i uvek imaju poklon od nas, zato što mislimo o njima i bebama koje dolaze - ističe Boba.
On kaže da troškovi oko nabavke sastojaka nisu zanemarljivi.
- Proces nije jednostavan, za sada isplativost poslovanja nije velika, ali sa puno ljubavi, entuzijazma pravimo kvalitetne proizvode koje nemate gde da nađete osim kod nas - objašnjava Antić.
Zvanično sa poslom krenuli su pre mesec dana u Vranju. Pre toga naši domaćini su se trudili i radili preko instagrama, da bi videli kakva je i koja potražnja i šta ljudi u stvari žele. I nije izostalo i veliko priznanje majstorima svog zanata, tvorcima samse, ali i ostalih slaniša i
slatkiša.
Boba otkriva kako izgleda jedan radni dan u Samsari:
- Moj radni dan kreće negde oko 4 sata ujutru, tad se zamesi testo i ja radim do 11 sati. Sve što umesim do 11 sati posle toga prodaja radi svoj deo posla, a ja radim nabavku i ostale stvari pripremam za sutra. Jedina i prava stvar oko testa je ljubav, naše testo ne sadrži nikakve aditive, ne sadrži kvasac, prašak za pecivo ništa od toga. Ne koristimo margarin, već isključivo ulje u pripremi posnih pita i domaću mast kod masnih pita. Kao nekad što se pravilo, tako isto i mi pravimo ovde.
Samsaru će imati i Beograd za neki dan, jer bračni par iz Vranja planira da proširi svoju delatnost. Planiramo da za nekih mesec dva dana otvorimo Samsarin lokal i u Beogradu.
- Stalno poručuju i svakodnevno šaljemo za Beograd iz Vranja proizvode od testa, ali priuštićemo im i to da oni imaju sveže, vruće vranjske pite - ističe Antić.
Na kraju Boba šaljivo kaže da su na Svetog Jovana 20. januara on i njegova supruga Jelena dobili sina, da se rodio i njihov direktor mali
Tolja.
- On nam se uskoro pridružuje ovde da vidimo da li će da bude zadovoljan kako mi to radimo i da uskoro i on proba nešto od naših proizvoda. Ako kad odraste bude želeo da se bavi ovim poslom, mama i tata će da mu prenesu sve što znaju o ovom zanatu - sa osmehom ističe Slobodan Boba Antić vlasnik Samsare jedine u Vranju, ali i u Srbiji.
Ovde možete da pročitate gde se pravi najbolja komplet lepinja.
Tatjana Stamenković
"DUG JE BIO 4.500€, JA SAM VRATIO MILION I TRISTA" Igor iz Vranja 10 godina živi u paklu jer je pristao da rođaku bude žirant: Šta mi je to trebalo u životu