TURČIN RADIO PO PRESTIŽNIM SVETSKIM RESTORANIMA, PA DOŠAO U SRBIJU! Kuvaće i za vas ako dođete u čuveni beogradski lokal, a evo šta je rekao o Beogradu
Srpska prestonica domaćin je jedinstvenog gastronomskog spektakla. Svetski poznati šef kuhinje, Erhan Ozkaya, gost je prestižnog restorana „Grafičar“ na Senjaku, gde ljubiteljima vrhunske kuhinje predstavlja svoj jedinstveni meni inspirisan bogatim kulinarskim iskustvom.
Posle sedmogodišnjeg rada u kuhinji čuvenog istanbulskog hotela Hilton, Erhan je započeo karijeru sous chefa u jednom od najelegantnijih restorana u Majami Biču. Tokom godina rada sa italijanskim velikim šefovima kuhinje posebno se usavršavao u severnoitalijanskoj kuhinji, a u tom periodu imao je i privilegiju da sarađuje sa Antoniom Bačurom, jednim od najboljih poslastičara na svetu.
Lista restorana u kojima je Erhan radio je podugačka, a kako kaže, usavršavao je i veštine molekularne gastronomije sarađujući sa šefovima Rubenom Garsijom i Aitorom Zabalom iz restorana El Bulli, jednim od najboljih restorana na svetu, nosiocem tri Mišlenove zvezde.
Tokom ovog perioda stekao je bogato iskustvo u španskoj i južnoameričkoj kuhinji, što ističe kao jednu od prelomnih tačaka u svojoj karijeri. Godine 2012. počeo je da radi u jednom od najomiljenijih restorana u Majamiju, gde je spojio svetske kuhinje sa svojim turskim korenima. Za samo šest meseci unapređen je u izvršnog šefa kuhinje. Imao je čast da kuva i na događaju "Wine Spectator: Best of the Best" u okviru Miami Food and Wine Festival-a 2015. Usled velikog interesovanja i pažnje koje je njegov rad izazvao, shvatio je da je povratak korenima bio pravi izbor. Takođe je radio na različitim projektima u Čikagu, Njujorku i Hjustonu.
Ozkaya, čija karijera obuhvata rad u prestižnim restoranima od Majamija do Istanbula, važi za majstora u spajanju različitih kuhinja sa dubokim poštovanjem prema svojim turskim korenima. Njegova strast za kuvanjem razvijala se pod mentorstvom nekih od najcenjenijih svetskih šefova.
Posebno je poznat po veštinama u severnoitalijanskoj, španskoj i južnoameričkoj kuhinji, kao i po inovativnim pristupima mediteranskoj tradiciji. Gosti restorana „Grafičar“ će imati priliku da probaju specijalitete koji oslikavaju najvažnije trenutke njegove karijere, uključujući uticaje iz njegovog rada u Mandolin Aegean Bistro, popularnom Joia Beach Club-u i Wynwood Diner-u, proglašenom za najbolji restoran u Majamiju 2015. godine.
- Svako jelo ima svoju priču, a meni je posebno važno da kroz hranu ispričam priče koje povezuju različite kulture i ljude - kaže Ozkaya za Kurir Biznis.
Ovo ekskluzivno iskustvo predstavlja savršenu priliku za sve ljubitelje visoke gastronomije da dožive nezaboravne trenutke i upoznaju jednog od najcenjenijih kulinarskih umetnika današnjice.
- Moj stil je vrlo lagan, pun ukusa, osvežavajući i baziran na malo sastojaka – princip "manje je više". Volim sveže namirnice i jednostavne pripreme, nešto slično italijanskoj kuhinji. U stvari, sve mediteranske kuhinje imaju taj lagan i ukusan pristup – Španija, južna Francuska, Grčka, Liban.
Erhan je rođen je u Hatayu, na jugu Turske, blizu sirijske granice, gde se susreću zapadna, azijska, afrička i bliskoistočna kuhinja.
- Odrastao sam u okruženju gde su se u školama govorili različiti jezici – arapski, turski, italijanski. Prvih nekoliko godina niko nikoga nije
razumeo, ali smo se kasnije prilagodili i naučili da komuniciramo. To je oblikovalo moj pogled na kulturu i hranu.
Erhanovi utisci o Beogradu su vrlo pozitivni i za njega naša prestonica ima dušu, podseća ga na Istanbul.
- Arhitektura, ulice – sve to ima duh Art Nouveaua i baroka, kao i starih mediteranskih i balkanskih gradova. Beograd nosi određenu tamu i melanholiju, ali ispod toga se krije neverovatna energija i duša. Kada sam odlučio da napravim pauzu od korporativnog sveta, došao je trenutak da radimo na ovom projektu. I evo me ovde.
ŠOKANTAN POTEZ ČELNIKA VELIKE BANKE: Smanjio platu visokim menadžerima, a šokiraće vas kad saznate kako je sebe kaznio