OVO JE ODLIČAN BIZNIS, DNEVNO MOŽE DA SE ZARADI I DO 250 €! Sad je top sezona! Ko je majstor - opariće se, a kad je domaćin zadovoljan često padne i čast
Sezona svinjokolja uveliko je počela, pa majstori koji se bave klanjem svinja i pripremom mesa za sušenje zadovoljno trljaju ruke. Kako se ovim zanatom bavi sve manji broj ljudi u Srbiji do njih nije nimalo lako doći, pa se i cene njihovih usluga kreću od 50 do 80 evra po grlu stoke.
Ako se uzme u obzir da majstor za dan može da obradi do tri manje svinje, lako je izračunati o kakvom unosnom poslu je reč. Kada je domaćin zadovoljan na ovu cifru često zna da padne i čast.
Majstori koji se bave ovim poslom ne kriju da lepo zarađuju, ali tvrde da to nije nimalo lak posao i da zato mladi neće njime da se bave.
- Naplaćujem 50 evra po svinji, a ima ljudi koji traže i po 8.000 dinara. Cene je ista bez obzira sa li se kolje svinja od 200 ili 250 kilograma. Nisam profesionalni majstor, pa nemam mnogo iskustva, mogu da zakoljem i uredim dve veće ili tri manje svinje dnevno uz malo pomoći, dok oni kojima je to struka mogu i više. Sad kada nema nekog drugog posla isplati se uzeti po 100 evra dnevno - kaže za Kurir Biznis majstor koji uslužno kolje svinje u selima u okolini Ivanjice.
On objašnjava šta sve spada u njegov posao za koji naplaćuje 50 evra.
- Radim sa mojim alatom i sa sobom nosim, noževe, plinsku bocu i dizalicu za kačenje svinja. Imam posla prilično. Prvo zakoljemo i ošurimo svinju, a posle poskidamo svu slaninu koja ide za mast. Tu slaninu stavimo u raniju na vatru da se topi i neko mora da meša. Dok se to krčka radimo slaninu koja ostaje da se suši i spremamo meso. Odvaja se meso za mlevenje, za sušenje i za šnicle i vešalice koje se dime jedno dva tri sata. Kad to završimo sve usolimo i čekamo da mast bude gotova, ocedimo čvarke i to je kraj - kaže naš sagovornik.
On dodaje da malo ljudi zna da kolje svinje i redi meso za sušenje.
- I svi kažu lakše mi je da idem u šumu da sečem drva, nego to da radim. Ovde po selima nema uslova, radi se na otvorenom, po hladnoći, a ceo dan su vam ruke mokre i na nogama ste. Ali isplati se sad kada nema nekog drugog posla na njivi ili u šumi - ističe sagovronik Kurir Biznisa.
On dodaje da domaćini majstoru daju doručak i ručak, a zna da padne i bakšiš.
- Svaki gazda časti ako lepo radiš i ako je zadovoljan kako je ispala mast. Ona mora da bude lepo prežena da može da stoji bez frižidera godinu dana. Neko da 500 dinara, neko hiljadu. Uzmeš 100 evra dnevno to je dobro. Nije lako, ali mora nešto da se radi - zaključuje ovaj majstor.
DIREKTORKA WMG FONDACIJE, IRENA PETROVIĆ ZA KURIR: Cilj nam je da okupimo predstavnike različitih sektora i zajedno oblikujemo viziju održive budućnosti