UKIDAJU SE PORESKE OLAKŠICE ZA MILIJARDERE! Plaćaće duplo više nego do sada, najveće koristi imao čuveni Kristijano Ronaldo
Foto: AP/Ariel Schalit, Shutterstock

UKIDAJU SE PORESKE OLAKŠICE ZA MILIJARDERE! Plaćaće duplo više nego do sada, najveće koristi imao čuveni Kristijano Ronaldo

Moj biznis -

Italijanska vlada odobrila je povećanje godišnjeg paušalnog poreza na prihode novopridošlih bogataša. Ovaj porez biće povećan sa 100.000 na 200.000 evra!

Odluka je doneta pošto je poreska stopa, poznata kao porez na milijardere ili "šema fudbalera", bila nepopularna među lokalnim stanovništvom. Sa njim su hiljade multimilionera došle u Italiju. Među ljudima koji su imali koristi od ovog poreskog aranžmana bio je i fudbaler Kristijano Ronaldo, koji se preselio u Torino 2018.

Naime, novopridošli bogataši već 15 godina oslobođeni su poreza na prihode ostvarene u inostranstvu, poklone i nasleđe. Kada je 2017. godine uveden pomenuti poreski aranžman, italijanske vlasti su se nadale da će privući bogataše koji bi svoj novac trošili u Italiji. Ali nakon što je vlada odobrila povećanje godišnjeg paušalnog poreza, ministar ekonomije Đankarlo Đorđeti rekao je da se Italija sada protivi ideji da se takmiči sa drugim zemljama kako bi privukla superbogate nudeći "fiskalne usluge".

Kristijano Ronaldo
foto: Sergio Ruiz / PRESSINPHOTO / imago sportfotodienst / Profimedia

Poreska „trka do dna” između zemalja je pojava koju, kako prenosi Euronjuz, posebno obeshrabruju velike organizacije poput Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Iako zemlje mogu imati koristi od prisustva bogatih i korporacija, prevelike poreske olakšice za njih mogu povećati nejednakost i ugroziti javne usluge.

Rast godišnjeg paušalnog poreza na prihode novopridošlih bogataša biće jedna od mera za rešavanje problema italijanskog budžetskog deficita.

Biznis.kurir.rs

Bonus video:

02:28

GDE ĆE ZAVRŠITI VIŠAK NOVCA KOJI UPLATITE ZA POREZ? Stručnjaci odgonetnuli: Možete zahtevati povraćaj sredstava!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track