OVAJ SEKTOR U SRBIJI I REGIONU VAPI ZA RADNICIMA: Plata i do 2.500 evra, obuka jeftinija i skraćena
Foto: Shutterstock

OVAJ SEKTOR U SRBIJI I REGIONU VAPI ZA RADNICIMA: Plata i do 2.500 evra, obuka jeftinija i skraćena

Moj biznis -

Na tržištu rada u Srbiji, ali i u zemljama regiona, nema dovoljno vozača kamiona i pored toga što se plate kreću od 1.700 do 2.500 evra.

Uprkos dobroj plati, sve manje ljudi želi da vozi kamion zbog trajanja i cena obuke.

"Novim zakonom o bezbednosti saobraćaja, koji je stupio na snagu 15. septembra, stvoreni su uslovi da se značajno ubrza proces obuke i pristup profesiji profesionalnih vozača", rekao je Goran Aleksić, direktor Srbijatransporta za TV Prva.

Podsetio je da je zakonom takođe predviđeno snižavanje starosnih granica kao jedan od uslova.

"Ono što smo mi predložili je uređenje pravilnika koji bliže regulišu procese obuke gde bi se obuka profesionalnih vozača tretirala na poseban način, gde bi se uklopili određeni procesi i obuke kroz auto-škole, kroz centre za stručno-profesionalnu kompetenciju, i stvorili uslovi da obuke budu jeftinije i da se brže može dolaziti do profesionalne kategorije", rekao je Aleksić.

Za D kategoriju obuka košta oko 4.000 evra, od čega su troškovi kandidata za auto-školu oko 2.000 evra i u centrima za stručnu i profesionalnu kompetenciju su 1.650 evra, a ostalo su takse, ispiti, dokumentacija itd., objasnio je.

Novi zakon predviđa da od sada kandidati sa B kategorijom mogu polagati direktno za D kategoriju, što podrazumeva znatno skraćenje procesa obuke.

(Kurir.rs/b92)

Bonus video:

01:43

PLATA I DO 120.000, A NIKO NEĆE DA RADI! Ovo zanimanje je među NAJTRAŽENIJIMA u Srbiji, a evo šta je problem

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track