ONE SU CRNE, SKUPE I DAJU NAJKVALITETNIJE MESO NA SVETU: Nemanja iz okoline Čačka pokrenuo odličan biznis (FOTO)
Foto: RINA

ONE SU CRNE, SKUPE I DAJU NAJKVALITETNIJE MESO NA SVETU: Nemanja iz okoline Čačka pokrenuo odličan biznis (FOTO)

Moj biznis -

Zahvaljujući entuzijazmu i biznis ideji mladih ljudi, najskuplje na svetu, japanske vagi krave, od ove jeseni po prvi put uzgajaju se i u Srbiji.

Njihov dom je zapadni deo zemlje i jedno selo u blizini Čačka u koje su već stigle prve krave ove rase, a koje daju najskuplje i najkvalitetnije meso.

- Prepoznali smo potencijal u razvoju stočarstva u Srbiji, jer ovde još uvek niko ne uzgaja vagi krave. To nas je poprilično iznenadalo jer je njihova govedina poslednjih godina napravila pravi bum na svetskom tržištu, stoga smo odlučili da ovde pokrenemio taj biznis i prve krave su stigle u okolinu Čačka. Cilj nam je da oformimo jako stado, postignemo kvalitet i krećemo plasman u Srbiji. A, kada se posao razradi krećemo i sa izvozom srpske vagi govedine u Englesku, gde već imamo razrađen posao, rekao je za RINU Nemanja Borjanović jedan od inicijatora ove biznis ideje i ugostitelj.

Nemanja Borjanović
foto: RINA

Vagi govedina je najskuplja govedina na svetu pre svega zbog jedinstvenog kvaliteta mesa i dobrih gena. Čuvena je po visokim nivoima instramuskularne masti, što joj daje posebnu sočnost i karakterističan ukus.

Ono po čemu je takođe posebna jeste mramorno prošarano meso, bogato omega-3 i omega-6 masnim kiselinama u mnogo većem procentu u odnosu na običnu govedinu, zbog čega je prepoznato kao izuzetno zdrava namirnica.

Nemanja Borjanović
foto: RINA

- Meso od vagi krava je odlično prihvaćeno u svetu, i ono što ih preporučuje svakako jeste ta prošaranost, visok nivo masti, što tom mesu daje poseban ukus i kvalitet. Zbog takvog kvaliteta cena njihovog mesa je i tri puta skuplja, zbog čega se služe samo u eksluzivnim restoranima. Cilj nam je da proizvedemo najviši mogući kvalitet vagi krava u Srbiji i zato smo uvezli najbolju i najskuplju genetiku. Ona nam povećava šanse da postignemo uzgoj goveda sa visokim stepenom prošaranosti mesa, ali i dobru proizvodnju mleka za telad i razvoj stada, ističe Borjanović.

Nemanja Borjanović
foto: RINA

Vagi krave su srednje veličine, uglavnom crne boje. Ishrana im se sastoji od zrnevlja, repe i žitarica i nije dozvoljena upotreba lekova i hormona za rast. Hrane se i na probranim pašnjacima, kojima Srbija obiluje, pogotovo okolina Čačka gde su stigli i prvi primerci ovih skupih životinja. Ishrana im zavisi i od uzrasta, jer dok je tele sa majkom, krave su na ispaši i hrane se travom. Kad se tele odvoji od majke, polako prelazi na ishranu koja ima veći kalorični dohodak. Veliki broj farmera čuva tajnu prehrane, a veoma je važno da se uzgajaju pod minimalnim stresom i da imaji pristup vodi i hrani preko celog dana.

1 / 8 Foto: RINA

- Kada smo krenuli u ovu celu priču, susreli smo se neočekivanim problemom da nismo mogli naći ljude koji bi se brinuli o ovim vagi kravama. Medjutim, pun pogodak je bio doći ovde zu zapadnu Srbiju u okolinu Čačka gde smo pronašli vrednog domaćina koji se bavi stočarstvom. Cilj je da u bliskoj budućnosti dostignemo cilj od nekih 300 grla, srpskig vagi krava, izjavio je Marko Markićević, ekonomista.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja