USKORO NEĆE IMATI NI KO DA JE POPRAVI, NI KO DA JE SAŠIJE: Radiš koliko hoćeš a plata daleko od loše, ide glat preko 1.000 evra
Ilustracija, Foto: Shutterstock

već 4 godine nema đaka za taj zanat, neće niko

USKORO NEĆE IMATI NI KO DA JE POPRAVI, NI KO DA JE SAŠIJE: Radiš koliko hoćeš a plata daleko od loše, ide glat preko 1.000 evra

Moj biznis -

BEOGRAD - U Beogradu uskoro neće imati ko ni da popravi tašnu, ni da je sašije.

Na smer galanterista kože u Beogradu ove godine se nije upisao nijedan kandidat, konkurisala su samo tri učenika, ali su i oni preusmereni na druge profile, jer njihov broj nije bio dovoljan za formiranje odeljenja tašnera u Tehničkoj školi za dizajn kože, saznaje Infostud.Direktor ove obrazovne ustanove Branislav Mileski rekao je za taj sajt da je ovo već četvrta godina u kojoj ne uspevaju da upišu minimalan broj od 15 đaka da bi nastava na tom smeru mogla da se realizuje, piše Infostud.

Početna zarada za tašnera u Beogradu je oko 70.000 dinara, a oni koji imaju iskustva mogu da zarade i duplo više.

"Zvali su me neki stari majstori i nude i radnju i posao, samo da im pošaljem neko dete, ali ja nemam koga da im preporučim", rekao je Mileski.

Ilustracija
Ilustracijafoto: T.S.

Dodao je da školovanje zatašnera traje tri godine i posle im je potrebno malo prakse, ali vrlo brzo mogu da počnu da rade i samostalno i otvore svoje preduzetničke radnje.

Takođe, sve velike fabrike imaju stalno otvorene konkurse, ali ne mogu da popune ta mesta. "Posetili smo i škole, promovisali ovaj zanat, ali opet nema interesovanja", kazao je Mileski.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track