"OVE DVE STVARI SU NAJBITNIJE NA ISPITU ZA TAKSISTU" Sagovornik Kurir TV otkrio: Ne vidim mlade, samo starije kandidate (VIDEO)
Foto: Kurir TV, Shutterstock

kurir tv

"OVE DVE STVARI SU NAJBITNIJE NA ISPITU ZA TAKSISTU" Sagovornik Kurir TV otkrio: Ne vidim mlade, samo starije kandidate (VIDEO)

Moj biznis -

Taksisti u Kragujevcu uskoro će polagati ispit o poznavanju grada i propisa iz oblasti taksi prevoza.

Kurir je istraživao kako izgleda taj ispit za nove vozače i koliko će pripremanje za taj ispit biti korisno u samom radu.

KAKO, GDE I KADA SU NASTALA TAKSI VOZILA?

Taksi je oblik javnog prevoza koji se koristi za prevoz putnika od jedne lokacije do druge. Istorija taksija seže unazad nekoliko vekova.

Prve evidencije o prevozu putnika u kočijama koje se mogu smatrati pretečama taksija potiču iz 17. veka u Parizu, Francuska. Tada su bile popularne takozvane "fiacre" kočije koje su bile dostupne za iznajmljivanje i prevozile putnike po gradu. Međutim, ove kočije nisu imale organizovanu strukturu kao moderni taksiji, već su se koristile prema potrebi.

taksi, taksi stajalište, taksi stanica, Aerodrom Nikola Tesla
foto: MUP Srbije

Prvi taksiji kakve poznajemo danas počeli su se razvijati krajem 19. veka u većim gradovima Evrope i Severne Amerike. Prvi moderni taksimetar, uređaj za merenje pređene udaljenosti i cene vožnje, izumio je nemački inženjer i pronalazač Vilhelm Brun 1891. godine. Ovaj izum omogućio je precizno merenje udaljenosti i tarifiranje vožnje, što je omogućilo taksistima da pruže tačnu cenu za prevoz putnika.

Sagovornik Bojan Ristić, taksista, rekao je šta je najbitnije za jednog taksistu:

- Dobijemo jednu skriptu koju moramo da pročitamo, odnosno da znamo o čemu se radi. Komisija postavlja pitanja, a mi smo dužni da im objasnimo i odgovorimo gde se nalazi određena ulica, deo grada, kako da se ponaša taksista, kako da vozi. Najbitnije je da se znaju ulice, ali je bitan i bonton ponašanja.

00:58

OVE DVE STVARI SU NAJBITNIJE NA ISPITU ZA TAKSISTU Sagovornik Kurir TV otkrio: Ne vidim mlade, samo starije kandidate

Potom se osvrnuo na manjak mladog naraštaja u svetu taksija:

- Kada sam polagao, struktura ljudi je bila dosta mlađa, a oni i dan danas voze sa mnom. Primetio sam da danas nema mlađih kandidata, već naprotiv, sve se više starijih vozača pojavljuje.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

03:38

SRBIJA IMA NAJVIŠE TAKSI, AKCIZA I NAKNADA U EVROPI! Naftaš objasnio nikad veći skok cene TEČNOG GASA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track