Ministar finansija Siniša Mali gostovao je u Jutarnjem programu na RTS-u.

- Danas ćemo na sednici Vlade imati dva zakona, odmah u ponedeljak bićemo i pred poslnicima. Raspravljaćemo i o rebalansu budžeta i o Zakonu o finansijskoj pomoći porodicama. Kada je rebalans u pitanju, pozitivan rebalans, dobar rebalans. Imamo 133 milijarde dinara veće prihode od planiranih.

- Ideja nam je da vidimo na koji način da te prihode usmerimo na ono što nam je u ovom trenutku prioritet. Ti prihodi nisu slučajni, nama ekonomija raste, 4,3 odsto u prvih šest meseci ove godine, druga smo ekonomija po stopi rasta u Evropi, u poslednjih šest godina među top pet. Imamo izuzetne rezultate, istorijski niska stopa nezaposlenosti, nikada veći broj ljudi u Srbiji nije bio zaposlen... Uprkos krizi, srpska ekonomija dobro ide, dobro guramo. Veći su prihodi, 137 milijardi dinara su izdvajanja za poljoprivredu, 30 milijardi za zdravstvo, 20 milijardi za prosvetu, veća ulaganja u Vojsku. Nijednu investiciju nismo zaustavili. Za sve što gradimo imamo dovoljno novca - kazao je ministar govoreći o rebalansu budžeta.

- Kada radite rebalans, vidite kako stojite prvih 7-8 meseci. Uvek je rebalans uvod u budžet, tako da ćemo do kraja novembra ići u Skupštinu sa budžetom za narednu godinu. Uprkos velikoj krizi, imamo stabilan budžet, jasne ciljeve. U trezoru imamo 718 milijardi dinara - rekao je Mali.

- Građane od 1. januara očekuje povećanje minimalne zarade 13,7 odsto, idemo na 457 evra, dvocifreno povećanje. Povećanje penzija ide od 1. decembra, 10,9 odsto. Sa ovim povećanjem idemo na prosečnu penziju 435 evra. Od 1. januara idemo na povećanje plata u javnom sektoru od 8 odsto, 12 odsto za prosvetare i za predškolske ustanove - istakao je ministar.

- Želim da građani razumeju, naša ekonomija je stabilna, raste. Sve ciljeve koje smo definisali u aranžmanu sa MMF smo ispunili. Na dobrom smo putu, sve su to delovi jednog mozaika koji se zove odgovorna ekonomska politika - naveo je Mali.

biznis.kurir.rs

 BONUS VIDEO

Kurir televizija SINIŠA MALI: Srbija ostvarila NAJBOLJE ekonomske rezultate u Evropi u 2020. godini! (KURIR TELEVIZIJA)