Kompanija Taperver bi ove nedelje mogla da podnese zahtev za stečaj. Objavljeno je kako kompanija ima oko 700 miliona dolara duga.

Proizvođač proizvoda za očuvanje svežine u hrani Taperver (Tupperware) jedan je od tradicionalnih svetskih brendova. Plastične posude postale su nezaobilazne u kuhinji 1950-ih, kada su zaposlene domaćice počele da prodaju proizvode prijateljima i poznanicima na takozvanim “Taperver zabavama”.

S hermetičkim spremnicima proizvođač je obećavao da će hrana dugo ostati sveža, a danas gotovo da nema domaćinstva koje nema ili makar jednom nije imalo njihov proizvod.

Čuvena kompanija propada nakon 77 godina

Pripreme za podnošenje zahteva za bankrot usledile su nakon dugotrajnih pregovora između Tapervera i zajmodavaca kompanije o tome kako se nositi s više od 700 miliona dolara duga, navodi se u izveštaju.

profimedia0308933280.jpg
Vladyslav Starozhylov / Alamy / Alamy / Profimedia 

Nakon što se saznalo, cena deonice pala je za 57 odsto.

Kompanija, koju je 1946. godine osnovao biznismen Earl Silas Taper, već se neko vreme bori s finansijskim poteškoćama. Uprkos kratkom porastu profita tokom pandemije koronavirusa, prodaja je pala u poslednjim kvartalima. Već u martu upozorila je na probleme s likvidnošću i izrazila sumnju u dalji opstanak.

Godine 2023. Taperver je pokušao da spase poslovanje restrukturiranjem uprave. Nova izvršna direktorka postala je Lori An Goldman, koja je na čelu zamenila Migela Fernandeza, koji je imenovan 2020. godine. Ali problemi kompanije postajali su sve gori.

Nakon što je vest objavljena, deonice kompanije pale su za 15,8 odsto u trgovanju izvan radnog vremena, nakon što su u redovnom trgovanju već pale za 57 procenata.

BiznisKurir/B92/Fenix-magazin