BERZA - mogućnost za zaradu na duže staze!
Foto: Kurir

Cene akcija u dugom periodu imaju tendenciju rasta

BERZA - mogućnost za zaradu na duže staze!

InfoBiz -
Većina kompanija na tržištu hartija od vrednosti kod nas ostvaruje solidne rezultate; Potencijal Stručnjaci uvereni da je naše tržište potcenjeno i da ima prostora za rast
1 / 5 Foto: Kurir

BEOGRAD - Mudrim ulaganjem mogući su solidni prihodi.Ulaganje na berzi jeste za one s jakim živcima - koji će igrati protiv tržišta, neće uključivati emocije i koji će, naravno, ulagati novac koji im ne treba narednih desetak godina, savetuje Aleksandar Sretenović, glavni broker AC „Brokera“.

Važna vrsta akcijaOn navodi da od horizonta ulaganja zavisi i to da li je pravo vreme za kupovinu akcija. Naime, na duži rok svako će anulirati eventualne padove cena akcija u prolasku kroz krizne momente, negativne makroekonomske faktore, političke faktore - ako uzmemo u obzir da će se sve to desiti.Cene akcija, kako navode stručnjaci, u dugom periodu imaju tendenciju rasta i ako se tako posmatraju stvari, manje je bitno da li se akcije kupuju ove ili sledeće godine ukoliko se kupuju na rok od deset godina. Važno pitanje kod ulaganja jeste u koje se akcije ulaže, u koju granu industrije, region, zemlju...- Tržište kapitala u Srbiji je slabo razvijeno, plitko je, sa slabom ponudom instrumenata, uz loš kreditni rejting zemlje, lošu edukaciju domaćih investitora, te slabo interesovanje države... Sve to dovelo je do vrlo male zainteresovanosti investitora, što za posledicu ima ogromnu nelikvidnost akcija uključenih na tržište Beogradske berze. Svega 10-15 akcija ima svakodnevno trgovanje, a na dve-tri deonice otpada više od 50 odsto ukupnog prometa - navodi Sretenović.Blistavija budućnost Ipak, veoma je važno, kako ističu na Beogradskoj berzi, da većina kompanija na domaćem tržištu hartija od vrednosti ostvaruje solidne rezultate ili u skladu s trenutnim tržišnim uslovima u zemlji i svetu. Takođe, poredeći racio pokazatelje s kompanijama u istoj branši u svetu, vidi se da je naše tržište potcenjeno i da ima prostora za rast u budućnosti, kad se jednog dana svi potrebni faktori budu složili.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja