POČELA ENERGETSKA SANACIJA ZAVODA ZA INTELEKTUALNU SVOJINU Đedović Handanović: Biće uloženo više od milion evra
Foto: Đorđe Čolović

POČELA ENERGETSKA SANACIJA ZAVODA ZA INTELEKTUALNU SVOJINU Đedović Handanović: Biće uloženo više od milion evra

InfoBiz -

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović obišla je danas zgradu Zavoda za intelektualnu svojinu, na kojoj su počeli radovi energetske sanacije. Ovo je druga zgrada centralne vlasti koja se energetski sanira od 26 koliko je planirano u okviru projekta. - Posle više decenija saniramo zgradu Zavoda za intelektualnu svojinu, jako važnu ustanovu za našu privredu u čije će energetsko unapređenje biti uloženo više od milion evra. Cilj sanacije je povećanje energetske efikasnosti zgrade, manji troškovi i bolji uslovi za boravak i rad više od 100 zaposlenih, kao i za sve korisnike usluga zavoda. Pre par dana su završeni radovi na zgradi Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, a kroz ovaj program ćemo energetski sanirati ukupno 26 zgrada centralne vlasti, među kojima je i Palata Srbija, SIV 3, zgrada Vlade - rekla je ministarka.

Dubravka Đedović Handanović
foto: Đorđe Čolović

Energetsko unapređenje zgrade podrazumeva zamenu spoljne stolarije, modernizaciju centralnog sistema hlađenja, ugradnju led rasvete, postavljanje toplotne izolacije, nakon čega će ova ustanova štedeti oko 36 odsto primarne energije i gotovo isto toliko smanjiti emisije ugljen dioksida, dok je planirano da se radovi završe početkom naredne godine.

Dubravka Đedović Handanović
foto: Đorđe Čolović

- Obavezali smo se da ćemo sanirati 26 zgrada širom Beograda do specijalizovane izložbe EXPO 2027 i na taj način doprinećemo lepšem izgledu glavnog grada. Ukupna ulaganja su 40 miliona evra koja će najviše značiti za zaposlene i korisnike ovih ustanova. Kroz ovaj i druge programe koje sprovodi Ministarstvo rudarstva i energetike u ovom trenutku se priprema i radi na energetskoj sanaciji na gotovo 70 javnih objekata, uključujući Hemijski i Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, Tehnički fakultet u Novom Sadu, zgradu hirurgije KBC Dragiša Mišović kao i 25 škola i vrtića širom Srbije i druge javne objekte - navela je Đedović Handanović.

biznis.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja