UBRZAN PROCES OBRADE DOKUMENATA: U Srbiji trenutno 2.000 usluga koje građani i privreda mogu da obavljaju preko ePisarnice
Foto: Shutterstock

UBRZAN PROCES OBRADE DOKUMENATA: U Srbiji trenutno 2.000 usluga koje građani i privreda mogu da obavljaju preko ePisarnice

InfoBiz -

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Srbije Jelena Žarić Kovačević pozvala je danas građane i privredu da koriste usluge ePisarnice, u okviru eUprave, ističući da trenutno postoji 2.000 administrativnih usluga koje mogu da se obavljaju preko ePisarnice.

- ePisarnica će umnogome ubrzati administrativne postupke. Tu ne mislim samo na predavanje, već i na obrađivanje zahteva, kao i još neke radnje koje zahtevaju vreme poput potpisivanja, pečatiranja, dostavljanja, a ovim softverom je predviđeno i zakonski određeno vreme za rešavanje po žalbi, a građani i kompanije mogu da prate u kom je statusu njihov predmet - kroz svoj nalog - rekla je Žarić Kovačević u Opštini Novi Beograd, na predstavljanja usluge ePisarnice na portalu eUprava.

Dodala je da će službenici moći da obaveste građane, putem mejla ili telefonom, u kom statusu se nalazi zahtev.

kompjuter, internet
foto: Shutterstock

V. d. direktora Kancelarije za IT i eUpravu Milan Latinović istakao je da je na portal eUprave registrovano više od 2,3 miliona građana, a da od tog broja više od 850.000 poseduje sertifikat ConsentID.

- Od tih 850.000 više od 200.000 koristi potpis u Cloudu. Oni koji poseduju ConsentID mogu čak i one najkomplikovanije poslove da završe sa državom elektronski, potpuno sigurno i pouzdano, brzo, od svojih kuća - naveo je Latinović.

On je podsetio da Kancelarija za IT i eUpravu već sedam godina radi na digitalizaciji usluga u Srbiji i naglasio da se nastavlja sa tim procesom.

Predsednica opštine Novi Beograd Ivana Nikolić izjavila je da će usluga ePisarnice ubrzati procese prijema i obrade dokumenata.

- Omogućili smo građanima i kompanijama da sve usluge, koje se obavlja na šalterima opštine mogu ubuduće da urade onlajn - rekla je ona.

Najavila je i da će na šalterima Opštine Novi Beograd građani moći da podnesu zahteve svim gradskim sekretarijatima, ministarstvima ili nekim drugim državnim organima, a svu potrebnu dokumentaciju će po službenoj dužnosti obezbediti opština i proslediti je na potrebnu adresu.

- Svi oni koji se do sada nisu registrovali kao eGrađani to mogu učiniti i na šalterima Opštine Novi Beograd i ubuduće administartivne poslove obavljati onlajn - rekla je Nikolić.

ePisarnica je usluga na Portalu eUprave koja omogućava elektronsku razmenu podataka i dokumenata između građana ili privrede i organa uprave na državnom, pokrajinskom i lokalnom nivou.

Organi državne uprave mogu da primaju zahteve, razmenjuju dokumenta i potpisuju akta elektronskim putem i dostavljaju ih u elektronske sandučiće podnosilaca na Portalu eUprava.

biznis.kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track