SVETSKI GIGANT ULAŽE MILIJARDE I OTVARA HILJADE RADNIH MESTA U OVOJ ZEMLJI: Nastavljaju gde su stali, od 2010. uložili silan novac
Foto: Shutterstock

SVETSKI GIGANT ULAŽE MILIJARDE I OTVARA HILJADE RADNIH MESTA U OVOJ ZEMLJI: Nastavljaju gde su stali, od 2010. uložili silan novac

InfoBiz -

Američka kompanija Amazon planira da uloži još deset milijardi evra u Nemačkoj, od čega najveći deo u svoje klaud internet servise. Manji deo će se uliti u proširenje logistike, robotike i dva nova korporativna sedišta, kako je u sredu saopštila nemačka centrala Amazona u Minhenu, a prenosi agencija Dpa.

Očekuje se da će nemačka radna snaga Amazona porasti na 40.000 stalnih zaposlenih do kraja godine, sa oko 36.000 u 2023. Kompanija, koja je osnovana u leto 1994, danas zapošljava više od 1,5 miliona ljudi širom sveta, od kojih je većina i dalje u SAD.

Amazon
foto: Shutterstock

Međutim, Nemačka je važno strano tržište za Amazon. Grupa je ukupan iznos trenutno planiranih investicija u Nemačkoj procenila na 17,8 milijardi evra.

Od deset dodatnih milijardi američka grupa želi da potroši 8,8 milijardi u oblasti Rajna-Majna do 2026, da proširi poslovanje svoje klaud podružnice Amazon Veb Services (AWS).

- Nemačka je srce naših inovacija za celu Evropu - rekao je šef AWS za Nemačku i srednju Evropu Stefan Hehbauer.

Amazon je u Nemačkoj, prema sopstvenim podacima, od 2010. investirao više od 77 milijardi evra.

biznis.kurir.rs/Rojters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja