LOPOVI SE POMAMILI NA OVE DELOVE AUTOMOBILA: Na njima zarađuju i po nekoliko hiljada evra - najviše su ugroženi vlasnici ove marke
Foto: Zorana Jevtić

pazite

LOPOVI SE POMAMILI NA OVE DELOVE AUTOMOBILA: Na njima zarađuju i po nekoliko hiljada evra - najviše su ugroženi vlasnici ove marke

InfoBiz -

Čak i ako je parkiran na dobro osvetljenom mestu, automobil lako može da postane meta lopova. Često se kradu delovi automobila koji se lako skidaju, a kasnije se mogu prodati na crnom tržištu, prebaciti u inostranstvo ili koristiti za popravku drugih vozila.

Matas Buzelis, stručnjak iz kompanije za podatke o automobilima karVertikcal, navodi da su na meti lopova često delovi na novim automobilima, koje mogu da prodaju za više novca. Po svemu sudeći, zanima ih sve, od katalizatora do točkova, pa čak i registarskih tablica. Kako vlasnici vozila mogu da se zaštite?

Retrovizori za automobile više klase mogu koštati na stotine evra, tako da ne čudi što privlače lopove. Pošto često dolazi do oštećenja stakala u manjim saobraćajnim nezgodama, ona se lako prodaju na crnom tržištu.

Ima i vozača koji, nakon što razbiju sopstveno staklo retrovizora, odluče da uštede novac i „pozajme” ga sa drugog automobila. Osim toga, skidanje stakla na retrovizoru veoma je jednostavno i traje samo nekoliko trenutaka. Krađa se može sprečiti graviranjem VIN broja automobila na ogledala. Takav automobil biće manje atraktivan lopovima koji će ga verovatno preskočiti.

katalizator
foto: Shutterstock

U zavisnosti od modela automobila, cena farova dostiže i nekoliko hiljada evra. Pošto su veoma traženi na tržištu polovnih delova, lak plen često dovodi lopove u iskušenje. Ukradena svetla i drugi delovi ne završavaju samo na oglasnim portalima – često se prebacuju u inostranstvo.

- Za skidanje farova lopovi ponekad koriste specijalne metalne makaze nanoseći ozbiljna oštećenja krilima i haubi automobila. U takvim slučajevima, vlasnici se suočavaju sa još većim gubicima - kaže Buzelis.

Prema savetima stručnjaka, graviranje VIN broja na automobilska svetla predstavlja dodatnu meru predostrožnosti. Iako nije neprobojna prepreka za lopove, verovatnoća da zateknete automobil bez svetla znatno opada.

Često se registarske tablice automobila kradu da bi se stavile na drugo vozilo i koristile za kriminalne aktivnosti. Prestupnici koriste ovu taktiku za izbegavanje gradskih kamera i zavaravanje tragova kod policije.

parking, automobili
foto: Shutterstock

Skidanje tablica ne zahteva nikakav napor, pa je držanje automobila na zatvorenom parkingu ili bar na dobro osvetljenom mestu jedini način da ga zaštitite.

Polovni volan automobila ekonomske klase može koštati desetine evra, ali volan luksuznog poršea, be-em-vea ili mercedes-benc vozila može dostizati i na hiljade evra. U Evropi se veliki broj ozbiljno oštećenih automobila uvozi iz SAD, pa je volan poprilično tražen.

Iako su brave za volan nekada bile popularne, danas predstavljaju pravu retkost. Jedini način da izbegnete krađu volana jeste da ostavite automobil na bezbednom mestu.

Auto na dizalicama ili ciglama neprolazni je klasik među lopovima. Skidanje točkova može potrajati, tako da lopovi obično biraju automobile parkirane na manje osvetljenim mestima.

guma, točak
foto: Shutterstock

- Automobilski točkovi su prilično poželjna stavka, tako da nije teško pronaći kupce za njih. Najpouzdaniji način da se izbegne neprijatno jutarnje iznenađenje jeste korišćenje specijalnih sigurnosnih vijaka koji sprečavaju odvrtanje točkova uobičajenim alatima - objašnjava Buzelis.

Katalizatori sadrže plemenite metale kao što su platina, paladijum i rodijum, koji su na visokoj ceni kod trgovaca otpadnim metalima. Prodajom katalizatora lopovi mogu ostvariti zaradu od barem nekoliko stotina evra.

Vlasnici tojote i leksus vozila treba da budu posebno oprezni, jer su ove marke najviše na meti kriminalaca. Katalizatori ovih proizvođača imaju više plemenitih metala, što donosi bolju zaradu. U nastojanju da se zaštite od lopova, mnogi vozači uklanjaju originalne katalizatore i ugrađuju jeftinije verzije.

BiznisKurir/Politika

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja