ZA ULAZAK U MAKEDONIJU PASOŠ VAM NE TREBA, ALI JE OVAJ PAPIR NEOPHODAN: Bez njega ne planirajte ni put do Grčke, evo koliko košta
Foto: Dado Đilas

ZA ULAZAK U MAKEDONIJU PASOŠ VAM NE TREBA, ALI JE OVAJ PAPIR NEOPHODAN: Bez njega ne planirajte ni put do Grčke, evo koliko košta

InfoBiz -

Ko planira da godišnji odmor provede u Grčkoj, a pritom putuje svojim kolima, trebalo bi da zna da ukoliko ide preko Severne Makedonije i dalje važi pravilo posedovanja zelenog kartona. Zato bi najbolje bilo da pre nego što spakujete kofere obezvedite ovaj papir.

Posedovanje zelene karte osiguranja obavezno je kada se ulazi i na teritoriju Rusije, Belorusije, Ukrajine, Moldavije, Turske, Izraela, Irana, Albanije, Tunisa i Maroka.

Takođe, u Severnu Makedoniju srpski državljani mogu da uđu sa pasošem ili sa boimetrijskom ličnom kartom, dok je za Grčku obavezan pasoš.

zeleni karton
foto: Michael Piepgras / Panthermedia / Profimedia, EPA/ Antonio Bat,, Shutterstock, AMSS Printscreen

Između Srbije i Severne Makedonije postoji Sporazum o socijalnom osiguranju, kojim je regulisano pitanje korišćenja zdravstvene zaštite za vreme privremenog boravka putnika, turista u Severnoj Makedoniji, bez naplate usluga. Pod ovim uslugama se podrazumevaju samo hitne zdravstvene intervencije, dok se pred putovanje u Grčku savetuje uplata privatnog zdravstvenog osiguranja, makar i u najmanjim iznosima.

Ukoliko imate zeleni karton obezbedili ste pokrivanje troškova za štete i povrede koje eventualno napravite svojim vozilom u inostranstvu. On može da se kupi samo kod osiguravajuće kuće gde je osigurano i samo vozilo, navodi AMSS.

Za izdavanje zelene karte potrebni su vam samo na uvid polisa obaveznog osiguranja od auto-odgovornosti i saobraćajna dozvola. Ovaj dokument, kako je objašnjeno, vezuje se uz polisu obaveznog osiguranja i na njemu se mora nalaziti broj polise uz koju važi. Cena za zeleni karton je gotovo svuda ista i u proseku iznosi 2.000 dinara, podaci su AMSS-a.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja