SRBIJA UBRZAVA! NAŠA EKONOMIJA ĆE RASTI PO STOPI DO 4 % Strane direktne investicije i dalje imaju ključnu ulogu
Foto: Shutterstock

SRBIJA UBRZAVA! NAŠA EKONOMIJA ĆE RASTI PO STOPI DO 4 % Strane direktne investicije i dalje imaju ključnu ulogu

InfoBiz -

Rast privrede Srbije ubrzao se u drugoj polovini 2023, usled čega je rast BDP-a na nivou cele godine dostigao 2,5 odsto, a u toku 2024. očekuje se dalje ubrzanje rasta i biće oko 3,5 procenata, navodi se u "Redovnom ekonomskom izveštaju za Zapadni Balkan".

Projekcije ukazuju na to da će ekonomija stabilno da raste po stopi od oko tri do četiri odsto godišnje, a podršku toj ekspanziji pružiće povećanja potrošnje i investicija, kao i nastavak pozitivnog trenda izvoza. Prema očekivanjima, strane direktne investicije nastaviće da igraju ključnu ulogu u finansiranju.

Kako je navedeno, stopa siromaštva smanjena je u 2023. na procenjenih 7,5 odsto. Privredni rast je tokom 2023. bio procenjen na 2,5 procenta međugodišnje, što je više od ranijih projekcija zahvaljujući neočekivano dobrom rezultatu sektora poljoprivrede i građevinarstva, kao i snažnom oporavku sektora energije nakon krize iz 2022.

Svetska banka upozorava da je ostvarenje daljeg ubrzanja privrednog rasta u 2024. ugrožavaju određeni negativni rizici. Prema projekcijama, smanjenje siromaštva će se nastaviti, premda nešto sporije, pošto će nezaposlenost ostati na značajnom nivou u pojedinim regionima i među pojedinim starosnim grupama.

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja